Zelf+aan+roer+blijven+van+data
Nieuws
©

Zelf aan roer blijven van data

Op een varkensbedrijf komen veel data beschikbaar. Door deze gegevens uit te wisselen met andere bedrijven kan dit waardevolle informatie voor de varkenshouder opleveren. Nedap heeft de intentie om deze data-uitwisseling te laten verlopen via JoinData. Deze organisatie zorgt er daarbij voor dat de varkenshouder aan het roer blijft staan van zijn data.

Vanuit de bijvoorbeeld het voersysteem of de klimaatcomputer komen op het varkensbedrijf voortdurend data beschikbaar. In principe zou de varkenshouder die gegevens al naast elkaar kunnen leggen en dan kunnen zien dat er een relatie is tussen temperatuurschommelingen en de voeropname.

Via JoinData moet dat in de toekomst veel gemakkelijker kunnen door alle data die beschikbaar komen op het varkensbedrijf uit te wisselen, tussen de varkenshouder, de bedrijven die de voer-, of klimaatcomputer of andere systemen leveren en ontwikkelaars van applicaties. “Doel is dat de uitwisseling van alle data onder andere zorgt voor de ontwikkeling van app’s die de varkenshouder waarschuwen”, zegt woordvoerder Marlieke Marcusse-Schiltmans van JoinData. “Dat moet gemak en tijdwinst opleveren voor de boer.”

Baas blijven

Belangrijke doelstelling van JoinData is daarbij dat de varkenshouder de baas blijft over zijn data. Hij kan in JoinData aangeven welke data hij wil uitwisselen en met welk doel. Marcusse-Schiltmans: “De bedrijven die data willen uitwisselen geven dan aan welke data ze willen gebruiken van de varkenshouder, met welk doel en wat het voordeel hiervan is voor de varkenshouder. De varkenshouder beslist dan of hij zijn data hiertoe wil gebruiken.”

Eerste in varkenssector

JoinData is al gestart in de melkvee- en akkerbouwsector, Nedap is nu het eerste bedrijf in de varkenssector dat overweegt om deel te gaan nemen in JoinData. Door deze samenwerking kan een varkenshouder dan besluiten om de gegevens die beschikbaar komen via voerstations, weegbruggen en dergelijke van Nedap te delen met andere bedrijven. Dat zal dan via machtigingenplatform JoinData gebeuren. “Het koppelen van data over voeding en gewichten met data van andere systemen moet volgens ons efficiëntie opleveren voor de varkenshouder”, zegt Rudy Ebbekink, namens Nedap. “We gaan nu kijken welke data via het platform beschikbaar komen. Het mooie van JoinData is dat de varkenshouder dan zelf de controle daarover houdt. Hij kan aangeven wat hij wil delen en hoe. In de toekomst kan hij dan bijvoorbeeld data ook delen met zijn voervoorlichter, als hij dat wil.”

JoinData is een coöperatie zonder winstoogmerk. Het machtigingenplatform zorgt voor uitwisseling van data tussen boeren, bedrijven en applicatiebouwers. De coöperatie is momenteel een samenwerking van Agrifirm, CRV, EDI-Circle, FrieslandCampina en LTO Nederland. Ook Rabo Frontier Ventures treedt toe tot JoinData. Cosun, Avebe en nu dus Nedap hebben de intentie uitgesproken om lid te worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer