Britse+landbouwminister+welzijnsminded
Nieuws
©

Britse landbouwminister welzijnsminded

De nieuwe Britse minister van Landbouw, Theresa Villiers, is fervent voorstander van de Brexit. Net als premier Johnson zal zij een no-deal Brexit per 31 oktober niet schuwen. Villiers heeft het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.

Voor wat betreft landbouw en voedsel staat Villiers (1968) vooral bekend om haar actieve inzet voor het dierenwelzijn. Ze is bijvoorbeeld voorstander van het beperken of zelfs verbieden van de export van levend vee. Een door haar geleide petitieactie om de levende export verder aan banden te leggen, leverde 1,3 miljoen handtekeningen op. Ook steunde zij volgens Agroberichten Buitenland een EU-burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij.

Scherpere welzijnseisen


Sinds begin 2018 is Villiers benoemd tot patron bij de Conservative Animal Welfare Foundation. Deze in 2016 opgerichte onafhankelijke organisatie probeert het welzijn van landbouwhuisdieren te bevorderen. Dit vanwege de impact van de veehouderij en het eten van vlees op het milieu. Deze organisatie ziet in de Brexit goede mogelijkheden om dierenwelzijnseisen in het Verenigd Koninkrijk aan te scherpen. Voorbeelden zijn het bannen van kraamboxen en het stoppen van levende export van slachtdieren.

Villiers geeft aan open te staan voor het toepassen van nieuwe technieken en technologieën. Dat blijkt uit haar eerste optreden als LNV-minister. In het Lagerhuis meldde ze in biotechnologie en gene editing opties te zien voor een meer voedzame en efficiënte voedselproductie en het voorkomen van resistentie tegen plantenziekten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer