Tegenslag+voor+Partij+van+de+Dieren
Nieuws
©

Tegenslag voor Partij van de Dieren

De eerste fractie-afsplitsing van een Tweede Kamerlid sinds de verkiezingen in 2017 is een feit. Per 16 juli heeft Femke Merel van Kooten – Arissen de fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) verlaten omdat ze verschilt van mening over de politieke koers. Een onverwachte tik voor de PvdD.

Van Kooten meldde op 16 juli via Facebook dat ze de moeilijke beslissing heeft genomen om de Tweede Kamerfractie van de PvdD te verlaten. Tevens maakte ze kenbaar haar zetel te behouden en als eenmansfractie door te gaan. Uit haar verklaring is te lezen dat ze in maart 2017, bruisend van idealisme, startte met het Kamerlidmaatschap bij dé brede emancipatiepartij. Ook constateert ze dat steeds meer mensen hun weg vinden naar die dierenpartij, omdat zij verder kijken dan de partijnaam lang is en zich aangetrokken voelen tot het brede gedachtegoed, het ‘Plan B’, achter de smalle voordeur. “Echter, tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die PvdD tot haar ‘core business’ rekent”, stelt Van Kooten.

Haar keuze om uit de PvdD-fractie te vertrekken en haar zetel toch te behouden riep uiteraard reacties op. Bij veel partijen is het gebruikelijk dat volksvertegenwoordigers verklaren dat zij hun zetel ter beschikking stellen als zij afwijken van de partijkoers. In de praktijk gebeurt dit lang niet altijd omdat ‘andersdenkenden’ menen dat juist de overige fractieleden van die partijkoers afwijken.
De PvdD voelde zich voor blok gezet en betreurt Van Kootens besluit. Met name het doorgaan als eenmansfractie heeft het partijbestuur onaangenaam verrast. Haar actie beschadigt de partij en daarom is van Kooten – Arissen meteen geroyeerd als lid. Verder commentaar geeft de partij niet. Na het vertrek van Van Kooten bestaat de huidige  PvdD-Tweede Kamerfractie nog uit vier personen.

Reactiesstroom


Op sociale media kwam de stroom aan reacties op de 'zetelroof' van Van Kooten meteen flink op gang. "Wat baal ik gigantisch van jouw egotrip."
"Je kunt nooit 100% tevreden zijn met een politieke partij, maar afsplitsen is zo’n beetje het ergste dat je een partij aan kan doen. Het staat je vrij om te vinden dat jouw idealen belangrijker zijn dan die van de PvdD als partij maar verlaat dan je zetel en zoek politiek elders onderdak. Het stemt mij zeer droef."
"Erg jammer. Ik begrijp het niet. Het zou helpen als je voorbeelden geeft van issues die jij belangrijk vindt waar de partij niks mee wil. Er zijn vast heel concrete zaken geweest waardoor je dit hebt besloten. Maar wat dan? Nu kan ik totaal niet bepalen of ik het misschien met je eens ben! Ik heb ook weleens kritiek op de PvdD. Maar om als 1 vrouws fractie verder te gaan vind ik wel echt een big deal waar je wat meer concrete uitleg bij zou mogen geven aan degenen die PvdD hebben gestemd waardoor je in de TK zit."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer