Nog+geen+ideale+verdoving+en+pijnbestrijding
Nieuws
©

Nog geen ideale verdoving en pijnbestrijding

Voor het verdoven en bestrijden van pijn bij de castratie van biggen is nog geen ideale methode. Alle momenteel beschikbare methoden hebben voor- en nadelen, dat geldt ook voor de opties om beerbiggen groot te brengen. Dat er nog geen ideale verdoving- en pijnbestrijding is komt volgens Nancy De Briyne, directeur van de Europese federatie van dierenartsen (FVE) onder andere doordat niet alle beschikbare middelen zijn toegelaten voor gebruik bij biggen.

In 2017 werden in Europa 36 procent van de beerbiggen als beren grootgebracht. Bij drie procent werd immunocastratie toegepast. De overige 61 procent van de beerbiggen wordt gecastreerd. Dat gaat in 41 procent van de gevallen onder verdoving, bij vijf procent met verdoven en pijnbestrijden en in 54 procent van de gevallen onverdoofd.

Voor- en nadelen

Bij het castreren van beerbiggen is volgens De Briyne een combinatie nodig van verdoven en pijnbestrijding. Die pijnbestrijding moet dan wel een goed effect hebben. Daarnaast mag het verdoven niet leiden tot een hogere uitval. En er mag geen risico zijn op de verspreiding van dierziekten. Alle methoden hebben voor- en nadelen. Er is bij alle methoden sprake van stress door het vangen en vastzetten van de dieren. De pijnbestrijding is niet in alle gevallen voldoende. Daarnaast is het pijnbestrijdingsmiddel lidocaïne niet toegelaten voor gebruik bij biggen. De apparatuur voor het verdoven is duur en vraagt om goed onderhoud. Met bijvoorbeeld isofluraan is er een risico voor de gebruiker. Waarbij er van isofluraan – dat Zwitserland nu al gebruikt en straks in Duitslangdook mag – geregeld een tekort is.”

Ook nadelen niet castreren

De directeur concludeert daarom dat er meer praktijkonderzoek nodig is om het verdoven en de pijnbestrijding beter uit te voeren. Niet meer castreren en overstappen op beren mesten is overigens niet zomaar een betere stap. De Briyne refereert daarbij aan het onderzoek van Thomas Blaha. Beren grootbrengen heeft als voordeel dat die dieren geen stress en pijn van de castratie hebben en er geen amputatie is. Nadeel zijn het vechten en de verwondingen bij het houden van beren. Daarnaast is er meer risico op zachter spek, berengeur en kunnen er problemen zijn bij de afzet van berenvlees. Immunocastratie heeft als voordeel dat kan via injecties, geen pijn en stress bij de castratie geeft en geen amputatie is. Nadeel is dat het een structurele verandering betekent voor het varken, het geeft extra werk gedurende de groeiperiode en de afzet van het vlees kan een probleem zijn.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer