Risico%27s+voersilo%E2%80%99s+checken
Nieuws
©

Risico's voersilo’s checken

Een ongeval met een omvallende silo, komt gelukkig zelden voor. Maar als het gebeurt en dan kunnen de gevolgen fataal zijn. Aandacht voor de veiligheidsrisico’s en de arbeidsomstandigheden bij het vullen en gebruiken van silo’s is zeker geen overbodige luxe. Een speciale checklist helpt veehouders goed op weg.

Geen enkele veehouder wil dat er ongelukken gebeuren op zijn terrein en zeker niet met silo’s. Maar er is volgens Stigas te weinig inzicht in de risico’s en te weinig aandacht voor arbeidsomstandigheden zoals de bereikbaarheid van silo’s. Voor het onderhouden van silo’s bestaat geen wet- of regelgeving. Het is geen officieel arbeidsmiddel, waardoor zo’n opslag niet periodiek gekeurd hoeft te worden.

Bij voersilo’s spelen volgens Stigas twee belangrijke risico’s, die grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van gebruikers en omstanders. Een is het risico op kantelen/omvallen van zo’n voeropslag op poten doordat doordat een vrachtauto, loader, trekker er tegenaan rijd of is gereden. Staanders en schoren raken beschadigd waardoor roestvorming optreed. Als er onvoldoende onderhoud van borgingsbouten, voeten, staanders en schoren wordt gepleegd of schoren worden verwijderd verzwakt de constructie.

Een tweede risico is het ontstaan van overdruk binnen silo, waardoor de silo scheurt of explodeert. Dat kan gebeuren bij een verstopping van het doekenfilter, het vullen van de verkeerde silo (bijvoorbeeld kunstmest is een agressieve stof die niet (altijd) in een voersilo opgeslagen kan worden)of als er een explosie ontstaat door statische elektriciteit (niet goed geaard zijn van een silo).

Om te zien of de silo’s op het erf ‘veilig’ zijn heeft Stigas Checklist Silo's opgesteld. In enkele minuten weet een veehouder of actie nodig is. Veiligheid gaat boven alles.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer