Gezellig+en+leerzaam
Blog
©

Gezellig en leerzaam

Het begin van de zomer betekent voor onze studieclub -vleesvarkensstudieclub Horst en omstreken-  dat het seizoen 2018-2019 ten einde loopt. We kunnen terugkijken op een mooi en geslaagd programma met een hoog opkomstpercentage van onze leden. Enkele onderwerpen die we onder de loep namen waren: ‘Hoe krijgen we nog genoeg handjes in onze sector die ons ondersteunen’, in samenwerking met AB Werkt Limburg en Haer werving; met Bart Swinkels nutritionist ‘Wat kunnen we op bedrijfsniveau doen om de voerkosten te beheersen’; ‘Nieuw concept, Stal van de toekomst’, met Hans Verhoeven KDV Valkenswaard; ‘Kringloop Landbouw’, samen met Nijsen Granico in Veulen en ‘Hoe zie de financier de toekomst in de vleesvarkenshouderij’, in samenwerking met ABN-AMRO.

We sluiten het studieclubseizoen elk jaar af met een uitstapje dat leden zelf regelen. Onze benjamins – ja, wij hebben ze nog- organiseerden dit jaar een middagprogramma met een afsluitende BBQ. Eerst werd er een bedrijfsbezichtiging gedaan bij een draai, - en freesbedrijf van metalen en kunststoffen. We waren verrast dat die mensen blij waren om ons te mogen ontvangen en dat zij hun bedrijf aan ons mochten laten zien. Het is niet anders dan wat wij varkenshouders doen en willen bereiken als wij onze stallen openstellen voor het publiek. Wat wel heel anders dan in de varkenshouderij is dat zij precies produceren wat er wordt gevraagd tegen een vooraf afgesproken prijs. Als er één exemplaar nodig is wordt er ook maar één stuks van gemaakt. Iets wat met levend materiaal onmogelijk is.

Het tweede bedrijf dat we bezochten is gevestigd in het Floriadegebouw van Venlo. Muschroom Valley is een bedrijf wat de kennis over de champignonteelt over de hele wereld, maar ook zeker in Nederland, wil verspreiden. Er is vandaag de dag geen enkele school meer waar je het telen van champignons kunt leren. Ook hier werden we enthousiast ontvangen. Ze waren verrast dat we ons, als vleesvarkensstudieclub, zo breed mogelijk proberen te oriënteren. Voor ons was ons leerdoel wel duidelijk: ook in ons vak dreigt de scholing minimaal te worden en moeten we meer zelf aan scholing doen.

Het is mooi om te horen en te zien hoe mensen vol passie over hun vak vertellen en trots zijn op de producten die zij produceren. Of het nu gaat om onderdelen voor de industrie, kennis van teelten of een heerlijk stukje varkensvlees voor op de BBQ. Bij deze wil ik als studieclubvoorzitter nogmaals iedereen bedanken die meegewerkt heeft om dit leerseizoen mogelijk te maken. Dus ook onze benjamins. En mocht u als vleesvarkenshouder geïnteresseerd zijn in onze studieclub, dan wil ik u uitnodigen voor de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen. Ook gaan we gezellig en leerzaam weer combineren.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Vleesvarkenshouders die interesse hebben kunnen mailen naar info@varkens.nl. Wij zorgen ervoor dat u in contact komt met Jan van de Weem.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer