Leren leven met natuurbranden

Niet langer staat bestrijding centraal bij de aanpak van natuurbranden. De aandacht verschuift naar preventie en het verkleinen van de impact. De Europese Unie steekt vier miljoen euro in het project PyroLife om 15 bosbrandmanagers op te leiden. Is zoiets ook te vertalen naar de  veehouderij.

Bosbranden waarbij ook mensen omkomen doen zich met name voor in Zuid-Europese landen. Maar ook in Nederland neemt het aantal natuurbranden toe. Dit is volgens experts van Wageningen UR de nieuwe realiteit. Bosbranden zijn niet te voorkomen en daar zal ook Nederland mee moeten leren leven.
Ze beginnen meestal op de grond met bodembedekking. Zolang het vuur laag blijft en er geen mensen in de buurt wonen, is er weinig aan de hand. Als het vuur zich verplaatst naar de boomtoppen ontstaat een zogenaamd kroonvuur, dat laat zich niet meer stoppen. Steeds meer geld pompen in brandbestrijding bij een toenemende kans op bosbranden levert onvoldoende effect op. Daarom moet er meer geld naar preventie en het verkleinen van de impact.

De bedoeling is van het EU-project is op een innovatieve manier om te gaan natuurbranden. Daarvoor is het nodig kennis bijeen te brengen van diverse landen en verschillende expertises om bijvoorbeeld met nieuwe vormen van landschapsinrichting en meer alertheid bosbranden veel minder impact te laten hebben.
Wageningen UR gaat PyroLife coördineren. Een nieuwe generatie van 15 experts zal worden getraind in integraal management van natuurbranden. Door te werken met experts in watermanagement en landschapsarchitecten, is hun kennis te benutten voor het ontwerpen van veerkrachtige landschappen en het voorbereiden van de maatschappij op het leven met natuurbranden.
PyroLife wordt gefinancierd door het prestigieuze Marie-Curie Action, onderdeel van het Europese Horizon2020 programma. WUR leidt het consortium van 10 vooraanstaande Europese Universiteiten en instituten. Vijftien promovendi krijgen training van 21 partners van zowel binnen als buiten de EU. Het betreft onder meer overheden, brandbestrijding servicebedrijven en non-profit organisaties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer