Keuze+eindbeer+en+zeug+helpt+PRRS+voorkomen
Nieuws
©

Keuze eindbeer en zeug helpt PRRS voorkomen

Kiezen voor een robuuste eindbeer als de TN Tempo helpt bij het verminderen van de negatieve effecten van een PRRS-infectie. Dat maakt een challenge-proef in de Verenigde Staten duidelijk. De prestaties en de overleving verbeteren flink met de robuuste TN Tempo. Gerichte selectie van de TN70 gaat dit in de toekomst nog verder verbeteren.

Een varkensintegratie in de Verenigde Staten heeft de proef uitgevoerd. Daarbij werden de biggen op drie weken gespeend bij een gemiddeld gewicht van 6,2 kilo. Op het bedrijf liggen TN70 zeugen. De ene helft van de biggen had een TN Tempo als vader, de andere helft de in de VS meest gebruikte eindbeer.

De ruim 1.400 biggen zijn in het kader van de proef op 53 dagen leeftijd bewust besmet met het PRRS-virus. De resultaten van de vleesvarkens zijn daarna tot en met het slachten gevolgd.

Hogere groei


De prestaties van de vleesvarkens met een TN Tempo als eindbeer waren over de gehele linie duidelijk beter. Ze waren bij slachten ruim twee kilo zwaarder - 124,7 tegenover 122,4 kilo -, terwijl ze dat gewicht in 158 dagen bereikten - vanaf spenen tot slachten - tegenover 164 dagen bij de nakomelingen van de andere eindbeer. De gemiddelde groei per dag van de TN Tempo vleesvarkens lag dan ook op 771 gram tegenover 718 gram bij de vleesvarkens van de andere eindbeer. Daarbij was de voeropname hoger en de voerconversie lager. Op basis van levend gewicht was de voerconversie bij de TN70 vleesvarkens 2,39 tegenover 2,45 bij de andere eindbeer.

Flink effect op overleving


Omdat dit een challenge proef was waarbij de biggen bewust werden besmet, werd goed duidelijk hoe ingrijpend de gevolgen van een PRRS-infectie kunnen zijn. Niet alleen de groei en voerconversie van de vleesvarkens hebben er onder te lijden: de PRRS-infectie zorgt ook voor een hoge uitval.

Wel is die uitval flink te verminderen. Bij de TN Tempo vleesvarkens was het aantal vleesvarkens dat uiteindelijk geslacht kon worden ruim 10 procent hoger dan bij de andere eindbeer. Dat komt vooral door minder uitval maar ook doordat er minder dieren geëuthanaseerd hoefden te worden. De betere technische resultaten zorgen in totaal voor een voordeel van ruim 8 euro per opgelegde big.

Erfelijke aanleg


De betere resultaten van de TN Tempo zijn te verklaren omdat deze eindbeer zorgt voor robuuste vleesvarkens met een hoge voeropnamecapaciteit en weerstand tegen ziekten. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar resistentie tegen PRRS. Eén van de belangrijkste vondsten was een gen (een deel van de erfelijke aanleg) op chromosoom 4 dat zorgt voor meer weerstand tegen PRRS. Om te weten of een varken dit specifieke gen draagt, wordt gebruik gemaakt van een genetische merker, de zogeheten WUR-SNP. Als bij een varken deze WUR SNP aanwezig is, is ook het gen voor PRRS-resistentie aanwezig. Sinds maart 2018 berekent Topigs Norsvin de fokwaarde voor PRRS-resistentie op basis van de WUR-SNP. Hierdoor zal de natuurlijke weerstand tegen PRRS de komende jaren verder verbeteren bij de nakomelingen van een TN Tempo en TN70.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer