AVP+verovert+China+binnen+negen+maanden
Nieuws
©

AVP verovert China binnen negen maanden

In elke uithoek van China is inmiddels Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Sinds de eerste AVP-uitbraak in augustus 2018 is onlangs de laatste vrije regio - het eiland Hainan ten zuidwesten van Hong Kong - ten prooi gevallen aan het gevreesde virus.

Bij twee bedrijven op Hainan met in totaal ruim 700 dieren is het AVP-virus opgedoken. Dit betekent dat AVP zich met een sneltreinvaart heeft verspreid over het immens grote land (ruim 225 keer het oppervlak van Nederland) met zijn bijna 1,4 miljard inwoners. Binnen negen maanden heeft het virus het varkensrijkste land ter wereld veroverd. Van noord- naar zuid-China is een afstand van meer dan 3.500 kilometer overbrugd en van oost naar west meer dan 5.000 kilometer. Bovendien is het virus ook opgedoken in de buurlanden Mongolië, Vietnam en Cambodja.
Dit bewijst dat de snelheid van verspreiden van AVP in Azië bijzonder hoog is, zeker in vergelijking met de verspreiding van AVP in de EU. De preventieve maatregelen zoals die in China zijn getroffen, hebben duidelijk niet het gewenste effect gehad.

Lees meer over AVP in China.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer