Goede+prijzen+nodig+om+kastekort+te+vullen
Nieuws
©

Goede prijzen nodig om kastekort te vullen

De stijgende prijzen voor vleesvarkens en daarmee ook de biggen komen als geroepen. De rekening-courant op de zeugenbedrijven was flink aan het dalen tot en met het eerste kwartaal van dit jaar, meldt Wageningen Economic Research. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn goed vanwege de aantrekkende export naar China.

De rekening-courant positie op de zeugenbedrijven was sinds eind 2017 aan het dalen. In februari bereikte de kaspositie een dieptepunt van bijna 90.000 euro op een gemiddeld zeugenbedrijf met 800 zeugen. Sinds maart kruipt de rekening-courant uit het dal: de opbrengsten op de zeugenbedrijven zijn weer hoger dan de kosten. De gestegen opbrengsten komen voor rekening van de gestegen biggenprijzen, die sinds week 42 langzaam uit het diepe dal komen. De voerprijzen liggen nog wel 10 procent boven het langjarig gemiddelde.

Opmars prijzen

Sinds april zijn de biggenprijzen aan een stevige opmars bezig, net als de prijzen voor de vleesvarkens. Dat biedt goede vooruitzichten voor de varkenshouders. De zeugenhouders hebben ook een lange periode van goede prijzen nodig om het gat in de kas weer te vullen en te zorgen dat het positief wordt, aldus Wageningen Economic Research.
Op de vleesvarkensbedrijven is de rekening-courant wel boven nul gebleven. Het laagste punt was hier 22.000 euro positief voor een gemiddeld bedrijf met ruim 2.200 vleesvarkenplaatsen. De komende periode zullen de bedrijven aan de ene kant profiteren van de hogere vleesprijzen, maar aan de andere kant wel meer moeten betalen voor de biggen.

Positieve vooruitzichten

De vooruitzichten voor de varkensmarkt zijn voor dit jaar positief. Het aantal varkens in Europa is eind 2018 met 1 procent gedaald en het aantal zeugen met 3 procent. De varkensstapel kromp in Duitsland, Denemarken, Nederland en Polen, in Spanje, Frankrijk en België is de varkensstapel gestegen.
De verwachting is dat de export naar China flink zal toenemen, door de onbeheersbare situatie met de Afrikaanse varkenspest in dit land. Wel kan de varkensprijs flink schommelen door de internationale handelsspanningen tussen onder ander China en de Verenigde Staten. Aan de kostenkant is de verwachting dat de veevoerprijzen gaan dalen, door de dalende vraag naar veevoergrondstoffen vanuit China.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer