Verkiezingen+lijken+positief+voor+landbouw
Nieuws
©

Verkiezingen lijken positief voor landbouw

De grote winst van Forum voor Democratie kan wel eens gunstig uitpakken voor de landbouw en de veehouderij in het bijzonder. Indien deze partij - net als de VVD en het CDA - zich houdt aan hun stellingen op de Kieswijzer, zal er bijvoorbeeld van een krimp van de veestapel geen sprake zijn. Al hangt er veel af van de nieuwe coalities die in de provincies moeten worden gevormd.

De voorlopige uitslagen in de vier provincies met de meeste varkensbedrijven liggen dicht bij elkaar. In Noord-Brabant is de VVD nog het grootste, op de voet gevolgd door Forum voor Democratie en als derde het CDA. In Gelderland is deze volgorde hetzelfde. In Limburg en Overijssel is het CDA de grootste partij. Forum voor Democratie is ook in deze provincies tweede. In Overijssel is de VVD de derde partij, in Limburg is dat de PVV.

Vragen over veehouderij


Bij het invullen van de Kieswijzer in deze vier provincies valt op dat Noord-Brabant de meeste vragen heeft die betrekking hebben op de landbouw en meer specifiek de veehouderij. Uit de onderbouwing van de antwoorden blijkt dat er in de ogen van CDA, FvD en VVD in Brabant geen extra klimaatmaatregelen zullen komen als dat ten koste gaat van de economie en geen strengere normen voor de luchtkwaliteit dan de Europese normen. Mestfabrieken maken zeker een kans op bijvoorbeeld industrieterreinen. Er zal - als het aan het CDA, de FvD en VVD ligt - geen sprake zijn van een halvering van de veestapel. Deze stellingnames botsen wel met de instelling van de huidige coalitie (VVD, D66, PvdA en SP) in Noord-Brabant. Die coalitie heeft nu echter geen meerderheid meer en zal op zoek moeten naar nieuwe partners of er moet een nieuwe coalitie worden gevormd.

Niet eens met inkrimping


Ook in Gelderland, Limburg en Overijssel zijn CDA, FvD en VVD het niet eens met maatregelen die leiden tot een inkrimping van de veestapel. Extra regels voor de land- en tuinbouw krijgen ook in deze provincies geen kans, als iedereen zich aan de beloftes houdt. Zonnepanelen op landbouwgrond zullen er ook niet zomaar bijkomen. Al zijn de meningen hierover wat meer verdeeld. Net als in Noord-Brabant verliezen de bestaande coalities in Gelderland, Limburg en Overijssel hun meerderheid en zullen er nieuwe coalities moeten worden gevormd voor het besturen van de provincie.

Zetelverdeling Eerste Kamer


Naast de gevolgen in de provincies hebben  de verkiezingen ook gevolgen voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. De meerderheid die de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en Christen Unie nog heeft in de Eerste Kamer is verdwenen. Het kabinet van Mark Rutte zal moeten gaan zoeken naar samenwerking met andere partijen om wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te krijgen.

 

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer