Gelukkig+nieuw+varkensjaar%21
Blog
©

Gelukkig nieuw varkensjaar!

Het varken is het twaalfde dier in de 12-jarige cyclus van de dierenriem volgens de Chinese kalender. In de Chinese cultuur worden de volgende karaktereigenschappen toegekend aan mensen die in het jaar van het varken zijn geboren: tolerant en begrijpend, sensueel, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef (Bron Wikipedia).

Ik ben gek op varkens! Ik vind het leuk om er dagelijks mee te werken. Varkens zijn intelligent en leergierig. Daar maken we dagelijks gebruik van met onze voer- en stalsystemen en in het werk bijvoorbeeld bij het verplaatsen van de dieren. Ze herkennen hun verzorgers en reageren alert als onbekende bezoekers een rondje door de stal maken. Ook zijn ze heel sociaal en zoeken ze altijd contact om gezellig even te knorren.

Ik vind ze ook erg leuk om te zien. Vooral om die neus moet ik toch nog altijd glimlachen. Ik spaar varkens waardoor mijn verzameling in de loop van de jaren best fors is gegroeid. In ons huis zijn varkens werkelijk overal te vinden. Zelfs ons toilet is niet varkensvrij!

Dus als u mij ooit blij wilt maken, neem dan gewoon een varkentje voor mij mee. En dat gebeurt dus ook regelmatig. Zo groeit mijn verzameling gestaag door. Bij het ontvangen van een nieuw exemplaar ben ik weer helemaal gelukkig. Tonnie en de kinderen zie ik dan zuchten. Nee, hè! Zo word ik volgens hen klaargestoomd voor deelname aan het programma ‘Help, mijn vrouw heeft een hobby’.

Als ik een collega-varkenshouder bezoek, zie ik regelmatig hier en daar een varken als sierstuk. Dat krijg je volgens mij vanzelf. Het hoort er een beetje bij, een soort beroepstrots. En ik ontdek nog steeds nieuwe exemplaren. Bezoek ik een fair, dan kan ik een varkentje niet laten staan. Dan smokkel ik er eentje mee naar huis en schuif ik die geruisloos tussen zijn collega-varkens. Het kan dan soms maanden duren voordat de nieuweling wordt ontdekt. Dan is het ‘nieuwe’ inmiddels 'verjaard'.

Dit jaar hoop ik weer op een paar mooie exemplaren voor de uitbreiding van mijn verzameling. Bovendien worden er dit jaar alleen maar ‘leuke, tolerante, aardige, sympathieke, gezellige en van lekker eten houdende’ baby's geboren. Die kunnen de wereld volgens mij alleen maar beter maken!

2019: het jaar van het varken. Een jaar waarin ik hoop op een beetje waardering voor de varkenshouderij en erkenning voor alle goede, positieve stappen die varkenshouders de afgelopen jaren al hebben gezet!
Een gelukkig nieuw varkensjaar!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer