Geen+illegale+biggen%2C+stelt+de+POV
Nieuws
©

Geen illegale biggen, stelt de POV

Het lijkt erop dat Varkens in Nood binnenkort een nieuwe campagne lanceert tegen de varkenshouderij. Daarin zou het op basis van eigen berekeningen aantonen dat er veel illegale biggen zijn. De POV kreeg pas op de valreep gedeeltelijk inzicht in de berekeningen. De producentenorganisatie distantieert zich van beweringen over illegale biggen, die illegaal de grens over zouden gaan.

Het enige doel van de campagne die kennelijk op touw staat, lijkt het negatief in het daglicht stellen van de varkenshouderij. POV-voorzitter Linda Janssen vindt het jammer dat de sector opnieuw met negatieve berichtgeving wordt geconfronteerd. De initiatieven die de sector ontplooit om de duurzaamheid te verbeteren - zoals binnen het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij - komen daardoor juist onder druk te staan.

Onjuiste berekening


Voor de campagne schijnt Varkens in Nood berekeningen te hebben uitgevoerd die erop duiden dat er illegale biggen in Nederland zouden zijn. Pas vlak voor het verschijnen van het rapport kreeg de POV een deel van de berekeningen onder ogen. Daaruit zou blijken dat er 2,3 miljoen biggen illegaal zouden worden gehouden. Dat is berekend door alle dierplaatsen op zeugenbedrijven als 100 procent benut te tellen en ook voor jonge zeugen een productie van 30 biggen per zeug te tellen. Dat is volgens de POV dan ook onjuist.

Ook is het volgens de POV niet zo dat er meer dieren zijn dan toegestaan, zoals zou blijken uit een NVWA-cijfers over risicobedrijven. Dat zou aangeven dat ruim 22 % van de varkenshouders meer dieren houdt dan toegestaan. Uit navraag door de POV bij het Openbaar Ministerie blijkt dat het gaat om 30 varkensbedrijven die absoluut niet representatief zijn voor de sector.

Geen illegale export

Daarnaast zou blijken dat die biggen illegaal geëxporteerd zouden worden omdat de importcijfers in Duitsland anders zijn dan de exportcijfers vanuit Nederland. De POV gaat er echter vanuit dat de exportcijfers vanuit Nederland wel betrouwbaar zijn. Illegale export vanuit Nederland is volgens de POV onmogelijk. Alle diertransporten moeten worden gemeld binnen I&R. Transporten van biggen naar het buitenland worden daarnaast vooraf gecontroleerd door de NVWA.

De POV-leden zijn via een brief gewaarschuwd voor de media-actie van Varkens in Nood. De POV heeft wel contact opgenomen met Varkens in Nood, maar de organisatie weigerde in eerste instantie voorinzage in de media-campagne en het onderliggende onderzoek. Pas op 21 januari kreeg de POV gedeeltelijk inzicht in de berekeningen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer