Verschil+met+kostprijsleiders+in+EU+loopt+op
Nieuws
©

Verschil met kostprijsleiders in EU loopt op

In InterPIG rapport 2017 zijn de productiekosten van een kilo varkensvlees in 17 landen op een rijtje gezet. Opnieuw blijken de VS en Brazilië (deelstaat Mato Grosso) de laagste productiekosten te hebben: respectievelijk 0,98 en 1,05 euro per kilo. In de EU zijn dat Denemarken en Spanje. Het kostprijsverschil met Nederland loopt op tot 20-22 cent per kilo.

Volgens de meest recente gegevens bedroegen de gemiddelde kosten van de varkensproductie in de EU vorig jaar 1,55 euro per kilo varkensvlees. Dat is een cent per kilo lager dan in 2016. Sinds 2012 zijn die gemiddelde kosten in de EU met circa 30 cent per kilo gedaald.

Groter verschil


In de EU zijn Denemarken en Spanje de leidende landen op basis van kostprijs. Deense varkenshouders kunnen een kilo vlees produceren voor 1,35 euro per kilo. Spaanse varkenshouders zitten daar 2 cent per kilo boven. De kosten die Nederlandse varkenshouders maken om een kilo varkensvlees te produceren, zijn maar liefst 20 tot 22 cent per kilo hoger dan kosten die kostprijsleiders maken. In 2016 was dat kostenverschil nog 16 tot 19 cent. De Nederlandse kostprijs van 1,55 euro per kilo is overigens exact gelijk aan het EU-gemiddelde.

Hoogste kosten in Italië


Italiaanse varkenshouders hebben de hoogste productiekosten in de EU: 1,88 euro per kilo. Hoewel de productiekosten in de meeste EU-landen zijn gedaald, zijn ze in Italië, Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 3, 2, 2 en 1 procent gestegen ten opzichte van 2016. De productiekosten in Duitsland liggen zelfs 1 cent boven die van het EU-gemiddelde en die van Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer