Trots+op+cijfers+en+effici%C3%ABntie
Nieuws
©

Trots op cijfers en efficiëntie

Aziatische bedrijven zijn prominent aanwezig tijdens EuroTier 2018 in Hannover. Opvallend is niet alleen het aantal stands, maar ook de omvang van hun stand, de producten die ze aanbieden en de transparantie van productie- en kostprijscijfers.

Een van de bedrijven met een opvallende stand is het Chinese bedrijf YangXiang. Dat bedrijf heeft voerfabrieken, een eigen beren- en zeugenfokkerij, 150.000 vermeerderingszeugen en vleesvarkens op voergeld. Het bedrijf timmert flink aan de weg wat betreft opschaling en professionalisering van de varkenshouderij. Met trots toont de onderneming de flink stijgende lijn van de gemiddelde productieresultaten van de zeugen. In 2008 was het bedrijf aanzienlijk minder omvangrijk en was de gemiddelde productie 20,6 gespeende biggen per zeug per jaar. Dat bleef jarenlang redelijk stabiel met een dip van minder dan 20 biggen per zeug per jaar in 2012.

Groeispurt


In de jaren daarna is een continue stijging ingezet. In 2013 en 2014 steeg het tot boven de 22 biggen. De echte groeispurt vond plaats in de jaren erna. In 2015 werden meer dan 24 biggen gespeend. In 2016 waren er dat al 25,6 en in 2017 zelfs 27,63 biggen per zeug per jaar. Op sommige locaties van YangXiang is de bigproductie nu al gestegen naar boven de 32 gespeende biggen. Volgens een ingewijde ligt het landelijk productiegemiddelde in China op rond de 22 biggen. Zelfs de grootste varkensproducent ter wereld, het Chinese Wens, kan niet tippen aan de biggenproductiecijfers van YangXiang. Wens zou gemiddeld tussende 23 en 24 biggen per zeug per jaar spenen.

Kostprijs daalt


Wat betreft de kostprijs per kilo varkensvlees gaat de ontwikkeling bij YangXiang juist de andere kant op. De kostprijs bedroeg in 2008 rond de 1,70 euro per kilo varkensvlees. In 2017 is dat al gedaald naar 1,37 euro. Met de slogan ‘Efficient farming, happy pig’ geeft het bedrijf aan waar het zich naar toe ontwikkelt.

Afrikaanse varkenspest


Een zorgelijke ontwikkeling voor de onderneming met verschillende locaties is de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Bedrijven in het noorden zitten in een provincie waarvan de grenzen gesloten zijn voor het transport van varkens. In die gebieden staat de prijs van varkensvlees fors onder druk. Maar in de ‘vrije’ provincies zijn de varkensprijzen explosief gestegen. Het verschil is opgelopen naar een factor vier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer