Geen+uitstel+onverdoofd+castreren+Duitsland
Nieuws
©

Geen uitstel onverdoofd castreren Duitsland

Vanaf 1 januari 2019 is het in Duitsland niet meer toegestaan biggen onverdoofd te castreren. De Duitse regering heeft vrijdag 21 september besloten dit verbod in stand te houden, ondanks grote druk vanuit diverse deelstaatregeringen. De ISN - de Duitse vereniging van varkenshouders - vestigt nu de allerlaatste hoop op snelle invoering van 'de vierde weg'.

Castreren van beerbiggen mag vanaf 1 januari 2019 alleen nog onder verdoving door de dierenarts. Die moet een middel dat bestaat uit Ketamine en Azaparon in de juiste dosering toedienen. Dat is bij jonge biggen niet eenvoudig, onder andere omdat het schatten van de gewichten nauwkeurig moet gebeuren. De kosten van deze verdoving bedragen minimaal 1 tot 2 euro per big.
Daarnaast hebben de biggen een lange uitslaapfase, waarbij ze apart van de zeug moeten worden gehouden om doodliggen te voorkomen. De borgjes missen daardoor vier tot vijf zoogbeurten. Tijdens de uitslaapfase kan een deel van de biggen onderkoeld raken, terwijl andere biggen juist oververhit raken. Duitse zeugenhouders staan dan ook niet te springen om deze methode toe te passen.

Beren mesten


De andere huidige opties - in plaats van verdoofd castreren - zijn beren mesten en immunocastratie. Beren mesten vergt een aangepast management op de vleesvarkensbedrijven. De slachterijen breiden de capaciteit om beren te slachten wel uit, maar het is de vraag of er voldoende marktvraag is voor beren om grootschalig om te schakelen. Ook heeft Tönnies al aangekondigd de uitbetalingswijze voor beren aan te passen, die daardoor minder opbrengen.

Immunocastratie brengt extra werk met zich mee. Belangrijkste probleem is tot op heden de vraag of de markt dit principe wel accepteert. Tot nu toe willen de Duitse slachterijen deze varkens niet hebben.

De vrees is dan ook dat veel Duitse zeugenhouders er mee gaan stoppen. Zeker omdat er nog andere eisen op de zeugenhouders af komen, zoals veel meer ruimte voor de zeugen in dekstal en wachtstal, emissiebeperkende maatregelen en de overstap naar vrijlopende zeugen in het kraamhok.

Vierde weg


De ISN hoopt daarom dat het Duitse ministerie van Landbouw op korte termijn komt met een optie van castratie onder lokale verdoving, de zogeheten vierde weg. In Denemarken is deze methode inmiddels al toegestaan. De Duitsers vrezen daarom dat Duitse biggen vanaf 1 januari vervangen gaan worden door Deense en Nederlandse biggen. Naast de lokale verdoving ziet de ISN nog het gebruik van het verdovingsmiddel isofluraan als optie: een methode die in Zwitserland wordt toegepast door de varkenshouder zelf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer