Naleving+dierenwelzijn+verbeterd
Nieuws
©

Naleving dierenwelzijn verbeterd

De naleving van het dierenwelzijn op varkensbedrijven is in 2017 verbeterd. Op 82 procent van de aselect gekozen varkensbedrijven werden door de NVWA geen tekortkomingen gevonden. In 2016 was dat op 75 procent van de bedrijven. De POV is tevreden met de naleving, al kan het altijd nog beter.

Vorig jaar heeft de NVWA op 123 van de 4.500 bedrijven een steekproef uitgevoerd. Daarbij werden op 101 bedrijven - dat is 82 procent - geen tekortkomingen op het gebied van dierenwelzijn gevonden. De meeste bedrijven leven de regels voor het houden, huisvesten en verzorgen van varkens na, concludeert de NVWA.

Naast de steekproef werden ook nog 227 bedrijven gericht gecontroleerd. Daarbij werd op 80 bedrijven niet-naleving van de voorschriften vastgesteld.

Tekortkomingen


Bij het niet naleven van de voorschriften gaat het vooral om het voorgeschreven aandeel dichte vloer, de maximale spleetbreedte tussen roosterbalken, het hokverrijkingsmateriaal en de minimaal voorgeschreven oppervlakte voor de varkens. Soms waren er ook niet-nalevingen die betrekking hebben op de gebouwen en behuizing, de voer- en waterverstrekking en minimumverlichting. Het gaat daarbij om scherpe randen of uitsteeksels in de stal, het niet permanent verstrekken van vers water en ten minste 40 Lux gedurende tenminste 8 uur per dag.

In totaal werden er 70 rapporten van bevindingen opgesteld, hieruit kunnen bestuursrechtelijke boetes en/of herstelmaatregelen volgen. Er zijn 37 herstelbrieven opgemaakt en 21 schriftelijke waarschuwingen. Deze zijn gericht op het zo snel mogelijk herstellen van de tekortkoming. In vier gevallen werd de situatie direct hersteld. In drie gevallen werd een proces-verbaal opgemaakt. Dit aantal is relatief laag, maar de POV vindt ieder proces-verbaal er één te veel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer