Zomerse+gevolgen
Blog
©

Zomerse gevolgen

Wat hebben wij een geweldige zomer mogen beleven dit jaar. Heel veel zon met daarbij echte zomerse tempraturen. Het kon gewoon niet op want het bleef mooi weer tot half oktober. Helaas ging dit ook gepaard met veel te weinig regen, wat de gewassen naar water deed snakken. Er werd veel mechanisch beregend door de boeren, maar het was al vroeg duidelijk dat ze te weinig capaciteit en tijd hadden om alle dorst te lessen die nodig was voor een optimale groei van de gewassen. Ook de hoge tempratuur deed hier geen goed aan waardoor veel planten meer water verdampten dan ze op konden nemen.

Voor het varkensbedrijf dat gewend is om corn cob mix - oftewel ccm - te voeren, is er veel minder opbrengst in de kuil gekomen. Daardoor moesten er andere keuzes worden gemaakt voor wat betreft het samenstellen van een rantsoen. Er is voor gekozen een grote hoeveelheid droge gemalen maïs te kopen in de voorkoop. Ten eerste is dat goedkoper dan droge tarwe. Ten tweede is het aanbod van natte brijproducten te gering en zitten de prijzen tegen een plafond. Nu heb ik nog weinig ervaring met het voeren van droge mais in grotere hoeveelheden aan vleesvarkens. Maar als ze in Amerika de meeste varkens voeren met alleen maïs en soja, waarom zou dat hier dan niet lukken, was mijn gedachte.

Nu voeren we dit rantsoen ruim een maand en de varkens groeien goed en de resultaten zijn naar tevredenheid. Toch is het niet allemaal vanzelf gegaan. De drooggemalen mais heeft namelijk andere eigenschappen vergeleken met gemalen gerst of gemalen tarwe. Dit gaf veel storingen door vastgelopen vijzels, verstopte mengtanks en zelfs verstopte leidingen in de stallen. Oorzaak is dat de droge mais veel gevoeliger is voor hoge luchtvochtigheid en veel meer uitzakt in de mengsels. Door aanpassingen te doen aan de installatie, zoals grotere valpijpen, langere roer- en inweektijden en het mengsel een hoger drogestofpercentage te geven, hopen we hier geen last meer van te hebben.

Zo zie je maar dat veel dingen gevolgen hebben waar je op het moment van beslissen niet bij stilstaat. Nog een voorbeeld: doordat er te weinig regenwater is gevallen, is het waterpeil in de rivieren te laag. Schepen kunnen veel minder vracht laden om de diervoederfabrieken van grondstoffen te voorzien. Het veevoer wordt enerzijds duurder door schaarste aan grondstoffen en anderzijds door logistieke problemen. Wat een mooie zomer met veel te weinig regenbuien allemaal niet teweeg kan brengen.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer