Nauwkeurig+bijvoeren+in+kraamhok
Bedrijf in Beeld
©

Nauwkeurig bijvoeren in kraamhok

Biggen bijvoeren in het kraamhok is een noodzakelijk en nauwkeurig karweitje. Noodzakelijk omdat zeugenhouder René Schepers veel biggen bij de zeug wil grootbrengen, zonder kunstgrepen. Het bijvoeren van de juiste hoeveelheid is echter niet gemakkelijk. Sinds korte tijd gebruikt Schepers daarom maatschepjes.

Biggen bijvoeren in het kraamhok is een noodzakelijk en nauwkeurig karweitje. Noodzakelijk omdat zeugenhouder René Schepers veel biggen bij de zeug wil grootbrengen, zonder kunstgrepen. Het bijvoeren van de juiste hoeveelheid is echter niet gemakkelijk. “Je wil dat de biggen goed leren eten en dan geef je toch snel te veel. Dat is niet handig want het voer bederft snel. Dan moet je weer bakjes leegscheppen en dat is allemaal verlies.”

Sinds korte tijd gebruikt Schepers daarom maatschepjes die hij van zijn voerleverancier De Heus heeft gekregen. Dat werkt prima. Hij begint met het kleinste schepje met melkpoeder en eindigt met drie grote scheppen speenkorrel vlak voor spenen. Verlies is er nauwelijks meer en de biggen eten gemiddeld 500 gram tijdens de zoogperiode.

Lees meer over het efficiënt gebruik van hoogwaardig voer.

Tekst: John Lamers

Foto's: Henk Riswick

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer