Het klopt

Voelt het goed of probeer je het in je hoofd kloppend maken? Het zijn de wijze woorden van een coach die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van mijn ondernemerschap. Wat hij bedoelde is dat we soms beslissingen nemen die voortkomen uit onzekerheid en angst, in plaats van onze eigen drive. De beredeneerde richting leidt dan vaak tot ingewikkelde constructies, terwijl de oplossing bij de gevoelsmatige weg voor het oprapen ligt. Als je hem maar wilt zien.

Ik moest er aan denken toen ik met een leeg scherm op m’n laptop zat op de avond voor de deadline. Toen ik een week eerder het interview met Theo Duteweerd las, had ik al besloten: daar gaat mijn column over. Lekker actueel, complex vraagstuk. Er wordt van mij verwacht dat ik mijn visie geef op waar het heen moet met het varkensonderzoek. Dus ging ik hard aan het werk met het bedenken van een logisch haakje.

Toen ik na twee uur nog steeds met een knipperende cursor voor mijn neus zat, realiseerde ik me dat ik heel hard probeerde om het verhaal in mijn hoofd kloppend te maken. Mijn doel was een interessant verhaal te maken waarmee ik serieus werd genomen. Vroeger gebruikte ik gewoon de pagina’s uit de drukproef als inspiratie voor mijn verhaal, maar ik had me vorig jaar bedacht dat dat toch wat te simpel en makkelijk was om een column op te baseren.

Teneinde raad bladerde ik gedachtenloos door de drukproef. En toen zag ik het ineens. Al die pagina’s samen doen precies dát, wat ik hoop dat er in de sector ook gebeurt. Ik zag foto’s van experts met wetenschappelijke kennis, van gedreven varkenshouders met eigen oplossingen, van uitkomsten van onderzoek, van een onderwijsdirecteur met de focus op praktijkonderzoek.

De nieuwe vorm van varkensonderzoek is de praktische uitvoering van datgene dat nu in gedrukte vorm voor mijn (en uw) ogen ligt. De concrete verbinding van de kennis, expertise en gedrevenheid bij al die mensen in de sector die hun nek durven uitsteken en waarover wij al jarenlang elke maand met veel passie schrijven. Ik zocht het veel te ver bij mezelf vandaan, terwijl de oplossing voor het oprapen lag. Die constatering vervulde mij met trots en zorgde ervoor dat dit stuk binnen tien minuten op papier stond. Gewoon, omdat het klopt.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer