Eerste+jaren+nog+geen+vaccin+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
©

Eerste jaren nog geen vaccin Afrikaanse varkenspest

Er is de eerste jaren geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest te verwachten. Dat zegt onderzoeker Peter Willemsen van Wageningen Bio Veterinary Research. Dat komt omdat het onderzoek naar een vaccin maar met hele kleine stapjes vooruit gaat. Daarnaast is het testen van de werking van het vaccin heel kostbaar.

Een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest moet worden getest in de zogeheten high-containment faciliteit van WBVR. In deze faciliteit gelden strenge maatregelen om te voorkomen dat een virus kan ontsnappen. Dat is nodig omdat het Afrikaanse varkenspestvirus zeer besmettelijk is, ook al is het minder besmettelijk dan de klassieke varkenspest. Daarnaast is het onderzoek kostbaar omdat er veel proefdieren nodig zijn en een experiment lang duurt. Willemsen verwacht daardoor dat het zeker nog enkele jaren duurt voordat er een vaccin is dat in de praktijk gebruikt kan worden.

Risico verzwakt vaccin

Het is tot nu toe niet gelukt om een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest te ontwikkelen. Testen met een verzwakt levend virus die in het verleden zijn uitgevoerd, wijzen uit dat de bescherming van zo'n vaccin niet volledig is. Daarnaast kan dit vaccin-virus gaan circuleren onder de varkens en zo kan een zwakke vorm van de ziekte zich juist verspreiden.

Negatieve bijwerking

De ontwikkeling van een vaccin richt zich nu op een paar eiwitten van het virus die wel een bescherming bieden maar geen negatieve bijverschijnselen hebben. Die negatieve bijverschijnselen zijn juist een groot probleem bij AVP: veel eiwitten van het virus hebben een negatief effect op de immuniteitsopbouw. Daardoor kan het effect van vaccineren te beperkt zijn. Er is wel steeds meer bekend over de werking van deze eiwitten, maar dat heeft nog niet tot grote doorbraken geleid.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer