Afrikaanse+varkenspest+op+Belgische+legerplaats
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest op Belgische legerplaats

De vraag waar de Afrikaanse varkenspest in Belgisch Luxemburg vandaan komt, is nog niet beantwoord. Wel komt er nu een mogelijke factor bij: op de legerplaats Lagland in Belgisch Luxemburg is op 21 september een zwijn gevonden, dat achteraf gezien besmet blijkt te zijn met Afrikaanse varkenspest. En dat zwijn was al drie tot vier weken dood.

De militairen van de legerplaats Lagland oefenen in de Baltische staten, waar Afrikaanse varkenspest al lang heerst. Omdat het besmette zwijn al enkele weken dood was, lijkt het er nu op dat dit mogelijk het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in België is geweest. Dat is dan mogelijk nog een route waarmee de varkenspest België is binnengekomen, naast de andere opties: weggegooide besmette vleeswaren, jagers die de besmetting via materialen, kleding of auto’s hebben meegenomen, of wilde zwijnen die zijn uitgezet voor de jacht.

Ingeblikt vlees


Daarnaast blijkt er mogelijk vlees van met AVP-besmette varkens (varkens, geen wilde zwijnen) te zijn verwerkt in ingeblikte vleeswaren. Daar zijn vragen over gesteld in het Europese parlement. Het vlees in blik zou aangeboden zijn aan het Poolse leger. Maar die heeft het geweigerd. Waar het vlees vervolgens is gebleven, is onduidelijk. Dat er vlees van besmette varkens zou zijn verwerkt, werd door de Polen al eerder ontkend en dat gebeurde vorige week - als antwoord op de vragen - opnieuw.

Meer besmette zwijnen 


Het aantal besmette wilde zwijnen in het besmette gebied in België is inmiddels gestegen naar 53 (stand 8 oktober). De meeste besmette zwijnen zijn grotendeels nog steeds gevonden rondom het gebied in Etalle, waar de eerste zwijnen zijn gevonden. Al ligt de legerplaats Lagland wel op geruime afstand van dit gebied. Toch is dit echter nog steeds binnen de 10 kilometer zone. Er zijn daarnaast wel dode wilde zwijnen buiten deze zone gevonden, maar die blijken gelukkig vrij te zijn van de Afrikaanse varkenspest.

Voorlichting NVWA


In Nederland heeft de NVWA de voorlichting over de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest uitgebreid. Sinds vrijdag 5 oktober worden er informatieborden geplaatst op 150 parkeerplaatsen in leefgebieden van wilde zwijnen. Daarop staat een oproep om geen etensresten achter te laten, maar die in een afgesloten afvalbak te gooien. Daarnaast zijn er al langere tijd flyers in het Engels, Duits, Pools en Roemeens verkrijgbaar met tips voor toeristen, vrachtwagenchauffeurs, zakenreizigers, jagers, varkenshouders en medewerkers.

Meer over de preventiecampagne van de NVWA.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer