Geen+Hollandse+zuinigheid+bij+staartbijten
Nieuws
©

Geen Hollandse zuinigheid bij staartbijten

Om staartbijten te voorkomen is onder andere afleidingsmateriaal nodig. Bij een bezoek aan Zwitserland (waar al 25 jaar ervaring is met lange staarten) viel het dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof op dat er daar ook strokokers worden gebruikt. “Alleen is het stroblok al na een week op. Met onze Hollandse zuinigheid willen we er liefst een hele ronde mee doen.”

Alleen een ruimere afstelling van een strokoker is zeker niet genoeg om staartbijten te voorkomen. Staartbijten is een multifactorieel probleem, heel veel kleine en grotere zaken spelen er een rol bij. Dat bleek duidelijk tijdens de bijeenkomst over staartbijten van De Oosthof eind mei. Een van de zaken die een grote rol speelt, is een goede voeding. “Een varken mag geen buikpijn krijgen van het voer”, stelde Martin van de Peut, varkensfokker die al 4 jaar ervaring heeft met lange staarten. “Dan voelt het varken zich onprettig en gaat vanuit frustratie staartbijten.”

Aandachtspunten


Naast de voeding spelen klimaat en gezondheid een belangrijke rol bij het voorkomen van staartbijten en bijvoorbeeld ook de indeling van het hok. Van de Peut adviseert bijvoorbeeld om voer en water ver uit elkaar te plaatsen. Volgens Schuttert is de kennis en ervaring voer het voorkomen van staartbijten samen te vatten in zes aandachtgebieden:
• Verrijkingsmateriaal (bijvoorbeeld luzerne, witte katoenen touwen)
• Thermo comfort (de varkensstal is vaak te warm)
• Gezondheid (zorg voor het verlagen van de ziektedruk)
• Competitie voer/water (meer eet- en drinkplaatsen is beter)
• Voersamenstelling (hoger eiwit- en mineralengehalte, ruwe vezels)
• Indeling/hygiëne hok (goede scheiding van de rustzone, eetzone, mestzone)

Checklist en box


Varkenshouders die eens willen proberen of lange staarten werkt kunnen bij De Oosthof terecht voor ondersteuning. Er is onder andere een Checklist Staartbijten beschikbaar, net als een Anti Bijt Box. Hierin zitten allerhande voorbeelden van materialen die je kunt gebruiken om staartbijten te voorkomen of in te grijpen als het mis gaat. Naast deze materialen kun je aan van alles denken. Schuttert noemde naast de juten zak bijvoorbeeld nog kartonnen dozen in het hok, of een ouder varken in het hok. “Die verandering in sociale rangorde kan helpen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer