%23geenhittestress+is+hard+werken
Blog
©

#geenhittestress is hard werken

Temperaturen boven de 38 graden Celsius. Al wekenlang gortdroog. We moeten het zelfs in Nederland rustig aan doen in deze periode met verzengende hitte. En veel water drinken! Code Oranje zou onder andere omstandigheden tot ware volksfeesten leiden, maar nu zijn het spannende tijden op met name de boeren bedrijven.

Die aanhoudend extreme temperaturen brengen veel extra zorgen mee. Een gelukje voor ons en onze dieren: wij hebben onze zeugenstal voorzien van nevelkoeling. Al een aantal jaar behalen wij daar goede resultaten mee; we houden de temperaturen in de stal lager dan daarbuiten. Het nevelgordijn wordt automatisch aangelegd als de binnenkomende lucht in temperatuur te hoog wordt. In het begin van zo’n warme periode schik je telkens als de pomp opstart. Dan denk je: hè, is het buiten dan alweer zo warm?

Nu na een aantal tropische weken ben je daar al helemaal gewend. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo'n lange aaneengesloten hitteperiode heb meegemaakt. En ook al is het in de stal nog zo aangenaam, toch proberen we alle werkzaamheden voor de middag klaar te krijgen. Op het heetst van de dag willen wij rust in de tent. Tijdens de avondronde voer ik alle zeugen. Dan is het toch een stuk aangenamer en houd je de dieren beter aan het vreten. Er is ‘#geenhittestress’.

Ook in de nieuwe biggenstal is het genot om te werken. De biggen hebben meer ruimte en de goede isolatie zorgt ervoor dat het stalklimaat aangenaam blijft. Dit is een grote vooruitgang in vergelijking met de oude biggenstallen die we vorig jaar zomer nog in gebruik hadden.

Onder de noemer van #geenhittestress lieten vele boeren via sociale media zien wat ze doen om te voorkomen dat de dieren last hebben van de warmte. Dit als reactie op de Partij voor de Dieren die 22 vragen afvuurde in de Tweede Kamer over de slechte toestand van de dieren op boerenbedrijven onder warme temperaturen. Juiste nieuwe stallen bieden nu extra dieren- en mensenwelzijn dankzij de goede isolatie, meer inhoud, grotere hokken en de modernste klimaatregelapparatuur. Het geeft meer comfort voor mens en dier en het milieu. Om al deze redenen zou vernieuwing en innovatie in de varkenshouderij dus juist gestimuleerd moeten worden, ook door een politieke partij als die voor de dieren zegt te komen.

Het blijft dus belangrijk om als varkenshouder te vertellen wat je allemaal doet en waarom! Wat doe je allemaal om je dieren stressvrij door deze hitteperiode te loodsen. En ja, ook hoe spannend het is om deze dagen door te komen. Zo blijven wij aan huis gekluisterd en houden het alarm en de klimaatkast goed in de gaten. Lopen vele rondes extra door de stallen om te horen, voelen en zien hoe het met onze dieren gaat. Je moet er niet aan denken dat de stroom uitvalt en je er niet op tijd bij bent. Zelfs al heb je een noodstroomaggregaat, dan nog kan de aardlek eruit vliegen.

De meeste mensen staan niet stil bij al die extra zorgen van houders van landbouwhuisdieren. Zij zijn lekker op vakantie en genieten van de zon, warmte en aanhoudende droogte. Dat ‘zorgeloze’ gun ik iedereen, maar #geenhittestress is voor ons elke dag weer keihard werken en nog beter zorgen.

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer