Europa+verpest+verder
Nieuws
©

Europa verpest verder

De uitbraken van Afrikaanse Varkenspest zijn niet te stoppen. In Polen is een bedrijf met 2.718 varkens getroffen, naast twee backyard bedrijven en wilde zwijnen. Bulgarije meldt een eerste uitbraak in de regio dichtbij Roemenië. En in Roemenië, Moldavië en Oekraïne raakten meerdere backyard bedrijven besmet. In China zijn in totaal in meerdere provincies 11 uitbraken gemeld.

Het risico op insleep van Afrikaanse Varkenspest neemt flink toe. De POV gaf varkenshouders dan ook al het advies  om geen bezoekers binnen te laten en zeker niet uit landen waar AVP heerst. Afzet van biggen naar landen waar de uitbraken niet onder controle zijn, is een risico. Dat geldt onder ander voor Polen, gezien het commerciële varkensbedrijf met 2.700 varkens dat op 26 augustus positief werd bevonden op AVP. Met name in Roemenië, maar ook in Moldavië en Oekraïne, loopt de ziekte ook uit de hand. Een tweede reiniging en ontsmetting van alle veewagens die terugkomen uit een door AVP getroffen land is niet voor niets verplicht.

AVP in China


Hoe de situatie in China exact is blijft een vraag. Er zijn bij de OIE, de officiële instantie die alle uitbraken van besmettelijke ziekten bijhoudt, inmiddels 11 uitbraken gemeld. Van kleine backyard bedrijven tot twee grote bedrijven van bijna 15.000 en 20.000 varkens. De ziekte is daar verspreid over vijf provincies in de gebieden met de grootste varkensdichtheid van China.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer