POV%2Dkartrekkers+stoppen+ermee
Nieuws
©

POV-kartrekkers stoppen ermee

POV-voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter van de POV Eric Douma stoppen ermee. De organisatie staat volgens het POV-duo nu als een huis. Dus is het tijd voor nieuwe gezichten.

Nu er één belangenbehartigingsorganisatie voor de varkenshouderij is gevormd en de POV een solide basis heeft, hebben Ingrid Jansen en Eric Douma besloten tijdens de ALV in november afscheid te gaan nemen. De vertrouwenscommissie gaat op zoek naar opvolgers, die in een ALV worden gekozen.

In 2012 hebben zeven varkenshouders de NVV en LTO-Varkenshouderij opgeroepen om de samenwerking te intensiveren. Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO) hebben die handschoen opgepakt door beide organisaties te laten opgaan in de Producenten Organisatie Varkenshouderij. De POV bundelt de krachten van NVV en LTO-Varkenshouderij en heeft taken van het voormalig productschap overgenomen.

Degelijke basis


Het voorzitterschap van Ingrid Jansen is niet ongemerkt voorbijgegaan. Niet alleen omdat deze sector vooruitstrevend was door een jonge vrouw aan het roer te zetten, maar ook door wat er is bereikt. Jansen: “Na ruim vier jaar voorzitterschap draag ik het stokje over. Het doel dat ik voor ogen had, is bereikt: de varkenshouders zijn weer onder één dak en spreken weer met één geluid. En dat is hard nodig in het huidige maatschappelijke klimaat. Mits we de eenheid bewaren, kritisch naar onszelf durven zijn en goed naar de buitenwereld luisteren en daar zelf initiatieven op nemen, heeft de sector met deze professionele POV een degelijke basis om antwoorden te geven op de maatschappelijke discussies. De varkenshouderij is in constante verandering maar moet een sterkere positie in de waardeketen krijgen. De financiële positie van de varkenshouder is vaak te zwak. Ik weet zeker dat er een goede opvolger wordt gevonden die hier verder aan gaat werken.”

Douma: “Ingrid en ik hebben beiden onze nek uitgestoken om dit bereiken. We zijn waar we wilden komen. Ik ben er trots op dat wij dit in deze moeilijke tijd voor varkenshouders hebben bereikt. Wij hebben de POV klaargezet voor een nieuw begin, anderen kunnen op ons werk verder bouwen. We hebben ervoor gekozen ons vertrek nu aan te kondigen, zodat er tijd is om naar sterke kandidaten te zoeken die de POV-kar de toekomst in gaan trekken.”

Verrast


De overige leden van de het Dagelijks Bestuur tonen zich verrast door het besluit van Jansen en Douma. Zij hadden het vertrek nog niet verwacht, maar hebben begrip voor hun besluit. Zij spreken hun grote waardering uit voor wat de vertrekkers hebben neergezet. Nu richten zij zich op het opvolgingsproces. De vertrouwenscommissie van de POV profielen opstellen en een nieuwe voorzitter selecteren. De Algemene Ledenvergadering van de POV zal de voordracht moeten gaan bekrachtigen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer