Weergoden+Somerse+varkenshouders+goed+gezind
Nieuws
©

Weergoden Somerse varkenshouders goed gezind

De zomer begint op zijn eind te lopen en de tijd van oogstdankfeesten is weer aangebroken. De varkenshouderij van regio Someren presenteerde zich op een prima manier op een hip food festival. Met het varken als hét recycledier trokken varkenshouders volop de aandacht.

ZLTO Someren maakte er op 2 september een hip feest van namens de regio De Peel. In de Pastorietuin van Someren-Eind vond de zeer geslaagde primeur van het ‘Zummers Food Festival’ plaats. Waar kerken te kampen hebben met een terugloop in kerkgangers, werd de gezinsviering in de open lucht bijgewoond door zo’n 400 mensen. Na de dienst konden nog eens zo’n 1.500 gasten worden verwelkomd. Die enorme toeloop naar het festivalterrein was mede te danken aan de weergoden.

Streetfood


De festivalbezoekers konden letterlijk en figuurlijk proeven wat agrarisch Someren te bieden heeft. Boeren uit de streek sponsorden hun producten waardoor bezoekers voor een schappelijke prijs een smakelijke ontdekkingsreis langs het ruime aanbod aan ter plekke bereid ‘streetfood’ konden maken. De heerlijkste gerechten werden samengesteld en gepresenteerd door koks in foodtrucks en met buitenkeukens.

Informatief


Naast het proeven van de streekgerechten konden de mensen gesprekjes aanknopen met de boeren en tuinders. Ook de varkenshouderij presenteerde zich aan het smikkelende publiek met balletjes van varkensgehakt en pulled porc van Frivar-varkens. Naast het culinair genieten en een gesprekje met diverse varkenshouders konden de gasten ook informatiemateriaal - verkregen via de POV - meenemen. De varkenshouders benadrukten het circulaire van het varken aan het talrijke publiek. Met name het tonen van diverse verrassende reststromen uit de humane levensmiddelenindustrie die omgezet worden in varkensvlees, trok de aandacht van de bezoekers.

Een deel van de opbrengst van de oogstdankdag bestemde regio De Peel voor een Landbouwproject in Oeganda. Met dit project worden mensen daar gestimuleerd zelf voedsel te produceren door grond te pachten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer