Speenbiggen+remmen+daling+antibioticagebruik
Nieuws
©

Speenbiggen remmen daling antibioticagebruik

Het antibioticagebruik in de varkenssector is vorig jaar opnieuw licht gedaald. Er zijn 1,9 procent minder antibiotica gebruikt dan in 2016, meldt de SDa in haar jaarlijkse rapport. Varkenshouders gebruiken nu 58 procent minder antibiotica dan in 2009. Het gebruik bij speenbiggen is wel gedaald, maar blijft hoog. Het remt de verdere daling van het antibioticaverbruik.

Het gemiddelde aantal dierdagdoseringen in de hele varkenssector is van 8,9 naar 8,7 gedaald blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Dat is een forse verbetering ten opzichte van het peiljaar 2009. Toen was de gemiddelde dierdagdosering nog 20,5.  De daling in 2017 komt voor een deel voor rekening van de verdere daling van het gebruik bij de vleesvarkens van 4 naar 3,8 dierdagdoses. Ook bij de gespeende biggen is het gebruik gedaald van 24,2 naar 21,7 dierdagdoses. Bij de zeugen is er sprake van een lichte stijging van 3,5 naar 3,7 dierdagdoses.

Gebruik colistine blijft dalen


In de varkenssector worden geen kritische antibiotica gebruikt. Dit zijn de middelen die als derde keuze op formularium staan. Ook het gebruik van colistine (tweede keuze antibioticum) blijft dalen. Het ligt op 0,490 mg per diereenheid. Daarmee blijft het ruim onder de laagste Europese benchmarkwaarde van 1 mg per diereenheid.

Lees hier het artikel over de aanpassing van de benchmarkwaardes.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer