Ideaal+aflevergewicht+vleesvarkens
Blog
©

Ideaal aflevergewicht vleesvarkens

Met gestegen voerprijzen en dalende biggenprijzen rijst de vraag of de vleesvarkenshouder met deze veranderende omstandigheden andere keuzes moet maken in zijn aflevergewicht.

Op jaarbasis heeft de hoogte van de marktprijs van het vlees nauwelijks invloed op de keuze om zwaar of licht te leveren. Per plaats wordt in beide gevallen evenveel kilogrammen geslachtgewicht geleverd. Bij licht leveren moet je op jaarbasis meer biggen aankopen en bij zwaar leveren is er vanwege de stijgende voerconversie meer voer nodig.

Daarnaast zijn er nog een paar kleine zaken die de keuze beïnvloeden. Zo vraagt licht leveren om het toepassen van relatief meer startvoer, wat de gemiddelde pakketprijs van het voer verhoogt. Ook is er vanwege vaker afleveren meer arbeid nodig voor schoonmaken en het afleveren zelf. Zwaarder afleveren leidt daarentegen tot een afname van de fosfaatefficiëntie en een toename van de mestproductie.

Zet je dit alles in een saldoberekening dan is het omslagpunt te berekenen. Zoals gezegd hebben de pakketprijs van het voer en de biggenprijs de grootste invloed op de uitkomst. Als vuistregel kun je stellen dat wanneer de biggenprijs meer dan 125% van de pakketprijs per 100 kg voer is, zwaar afleveren aantrekkelijk is. Bij lagere biggenprijzen is lichter afleveren voordeliger.

De berekening is echter erg gevoelig voor een afwijkende opbrengstprijs. Indien door het lichter afleveren van de varkens de kilogramprijs ook maar 1 cent verandert, ziet de berekening er heel anders uit. Bij 1 cent hogere opbrengst per kilogram gaat het omslagpunt voor de biggenprijs al naar 200% van de pakketprijs van het voer. Bij 1 cent daling van de opbrengstprijs bij lichter leveren gaat het omslagpunt van de biggenprijs naar 80% van de pakketprijs van het voer.

Overzicht bij welke biggenprijs en voerprijs lichter leveren interessant wordt (90 kg t.o.v. 95 kg):Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien, blijft de centrale vraag hoe de varkens in de uitbetalingssystematiek gaan scoren. Meer of minder gewichtskorting in combinatie met meer of minder toeslagen binnen de spek- en/of spiertabellen kunnen leiden tot een afwijkende kilogramprijs. Maak dus voorafgaand aan uw keuze voor een ander aflevergewicht eerst een overwogen inschatting van het effect op de uitbetalingsprijs. Uw adviseurs en/of uw afnemer van de vleesvarkens kunnen u wellicht helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer