Lijst+eerlijke+waarden+mest+opgesteld
Nieuws
©

Lijst eerlijke waarden mest opgesteld

Onwaarschijnlijke gehaltes in diverse meststromen zijn punt van discussie bij de aanpak van mestfraude.  CUMELA Nederland, LTO, POV, TLN en Rabobank hebben daarom samen een tabel opgesteld met eerlijke waarden. Een handig hulpmiddel voor ondernemers die actief zijn in de mestbranche.

De tabel met eerlijke waarden bevat een lijst met mestsoorten en de bandbreedtes voor uw mestanalyse-uitslagen. Het gaat om veel vervoerde mestsoorten, de mestcode en voor stikstof en fosfaat de forfaitaire waarde en de minimale en maximale gehalten van die mineralen. Binnen deze grenswaarden zullen mensmonsters onder normale omstandigheden uitkomen. De lijst maakt het mogelijk voor ondernemers om in oogopslag te zien of er sprake kan zijn van fraude met mest

De opstellers van die tabel hebben gebruik gemaakt van informatie van enkele experts. Deze gegevens zijn getoetst bij enkele grote mestdistributeurs en eventueel zijn waarden in overleg bijgesteld. Het is volgens LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank ook de bedoeling om deze eerlijke waarden lijst te gaan gebruiken als signalering in de software van mestregistratiesystemen. Dit kan ondernemers die actief zijn in de mestbranche helpen om elkaar aan te spreken op onwaarschijnlijke gehalten.

Aanpak mestfraude


Er stelling genomen tegen mestfraude en dat blijft volgens LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank aandacht houden. In december 2017 hebben die samenwerkende partijen een plan van aanpak gemaakt en aangeboden aan LNV-minister Schouten. In dat plan staan vier actielijnen met twaalf acties om mestfraude te voorkomen.

Gedragsregels voor alle bedrijven in de mestketen zijn bijvoorbeeld al uitgewerkt. In september zal een registratiesysteem starten waarin onder meer veehouders, mesthandelaren en –distributeurs kunnen vastleggen dat ze met de mestafzet volgens de wet handelen en dit ook van de andere partijen waar ze zaken mee doen, verwachten. Zo’n verklaring is de ‘snelle en goedkope’ voorloper van een certificeringssysteem waar partijen in de mestketen naar toe zullen groeien.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer