Recordprijs+granen+of+toch+niet%3F
Blog
©

Recordprijs granen of toch niet?

We hebben te maken met noodweer in Nederland. Tweeduizend akkerbouwers hebben zich bij hun verzekeraar gemeld in verband met de brede weersverzekering. Deze verzekering betaalt de schade bij extreme weersomstandigheden. Vaak gaat het om teveel regen, storm en andere bijzondere weersomstandigheden. Maar aan een lange periode van hoge temperaturen en droogte, zoals waar we nu nationaal mee te maken hebben, wordt meestal niet gedacht. Deze weersomstandigheden veroorzaken een opbrengstderving die ook nog eens per regio sterk kan verschillen.

Door de extreme weersomstandigheden krijg ik extra veel vragen van varkenshouders over de voorverkoop van voeders. Deze service bieden wij onze klanten. Als zij denken dat de termijnprijzen beter zijn dan de komende dagprijzen in een bepaalde periode, dan kunnen ze besluiten voer voor langere tijd in te kopen. Maar de actuele situatie maakt het ook voor die varkenshouders lastiger om het nu goed te doen. De voerkosten bepalen immers voor een belangrijk deel hun kostprijs.

Ik ben even teruggaan in de historie, waarbij we altijd moeten vermelden dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. In 2012 betaalde de CZAV de hoogste voorschotprijs tot nu toe uit aan akkerbouwers. De prijzen stonden destijds extra onder druk door de droogte in de VS met lagere opbrengsten aan mais en sojabonen. De verwerkers van graan betaalden als hoogste prijs in dat jaar 26,87 euro per 100 kilo tarwe en 25,22 euro per 100 kilo gerst. De databank van het LEI (Wageningen UR) geeft voor het jaar 2012 aan dat de gemiddelde varkensvoerprijzen uitkwamen op 32,16 euro per 100 kilo startvoer en 28,79 euro per 100 kilo eindvoer.

Op de vraag: Stijgt het graan naar een recordprijs van 26 euro per 100 kilo?, is mijn antwoord: waarschijnlijk niet. Sterker nog de graanopbrengsten zijn in Europa niet overal slecht, maar wel minder. Daarbij is de prijszetting van graan niet alleen afhankelijk van de Europese productie. Het lijkt erop dat de dagprijsniveaus van de granen wat extra opgestuwd worden door de omstandigheden waarin de akkerbouwers in de droge gebieden verkeren.

Tip: “Varkenshouders overleg met je specialist of je de komende maanden losse grondstoffen moet blijven voeren of je beter kunt kiezen voor andere alternatieven”

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer