Hete+zomer%2C+warme+sanering
Blog
©

Hete zomer, warme sanering

Varkenshouders zijn gewend met extremen om te gaan. Of het nu gaat om roerige marktprijzen of zomerse warmte. Ook Haagse plannen zorgen voor verhitte meningen. Voor het zomerreces heeft LNV-minister Schouten haar saneringsplan voor de varkenshouderij naar de Tweede Kamer gestuurd. Via de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij is de POV gekend in de voortgang en mogelijke invulling van haar plan. Onze achterban - de leden varkenshouders - hebben zich in het voortraject via het Landelijk Bestuur, gevoed vanuit de regio’s, flink laten horen. Wat is warme sanering als er niets wordt gedaan in de voortgang van be- en verwerkingslocaties van mest? De druk is enorm.

Zowel blijvers als wijkers laten zich bij ons horen. Goed dat zij ons weten te vinden! Dat is laagdrempelig en we kunnen minstens een luisterend oor bieden.

Wijkers pleiten voor ontschotting en hogere waardering voor varkensrechten, het helpt hen te stoppen. Blijvers pleiten voor handhaving van het sectorplafond, beheersbare prijzen voor varkensrechten en kansen voor bedrijfsontwikkeling. Alle inbreng wordt vertegenwoordigd. Echter, wij als varkenshouders gaan niet zelf over de besteding van de 200 miljoen euro overheidsgeld. In het regeerakkoord was dit bedrag volledig geoormerkt voor de varkenshouderij. Daar gaat nu al een aanzienlijk deel van af voor andere sectoren en ambtelijke uitvoeringskosten. Ook over de verdeling tussen opkoop/sanering danwel investeringen in duurzame ontwikkelingen kunnen wij een mening hebben, maar dat wil niet zeggen dat deze één-op-één wordt overgenomen.

Van de POV mag de varkenshouder maximale inbreng en inzet verwachten. Echter, als de inbreng niet wordt meegenomen of de uitkomst niet past in eenieders persoonlijke plaatje, dan is de zondebok ook makkelijk gevonden. We kunnen het blijkbaar niet voor iedereen goed doen in dit spanningsveld. Basis is het gezamenlijk belang: een duurzame varkenshouderij met inkomenszekerheid en maatschappelijke waardering. Een economische, circulaire sector die nationaal en internationaal ertoe doet! Inbreng en meningsvorming is en blijft een continu en dynamisch proces.

Het zou mooi zijn als alle bestuurders, zeker vanuit de regio’s, steun verdienen en krijgen. Gezamenlijk 1Varkensgeluid is de basis om sterker voor de dag te komen! Alleen zo kunnen we serieuze inbreng blijven bieden. Dat is mijn overtuiging, juist in deze ‘verhitte’ zomer. We moeten er zelf voor zorgen niet oververhit te raken. Het hoofd koel houden. Dat niets vanzelf gaat, ervaart ieder van ons al dagelijks op het eigen erf.

Eric Holleman
Lid Dagelijks Bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer