Verzekerbaarheid+in+het+geding
Nieuws
©

Verzekerbaarheid in het geding

Veehouders staan op de lijst van beroepsgroepen die nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten. Sinds verzekeraars hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden, zetten zij volgens Adfiz en NVGA beroepsgroepen met een hoge schadelast massaal buiten de deur. Het is tijd dat de politiek ingrijpt.

Adfiz (branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs ) en de NVGA (Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven) signaleren dat Nederlandse verzekeraars een toenemend aantal sectoren de deur wijst. Ook beroepsgroepen uit de agrarische sector en de afvalverwerking en recycling staan op die lijst. De verzekeraars die die risicoberoepsgroepen nog wel accepteren zijn 'mono- of oligopolisten' geworden. Zij stellen peperdure premie-eisen en verhogen het eigen risico. Dat vermeldt het artikel Verzekeraars zetten ‘risicovolle’ beroepen massaal buiten de deur’ in het Financieele Dagblad.

Dat is slecht voor ondernemend Nederland en daarom luiden Adfiz en NVGA de noodklok. Verzekeren is nagenoeg onbetaalbaar geworden voor zeker tien beroepsgroepen. Deze zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën: branches met een hoge schadefrequentie aan voertuigen (waaronder veevervoer) en branches met incidentele, maar zeer kostbare schades, bijvoorbeeld vanwege brand (waarbij veehouderijen worden genoemd) of aansprakelijkheid (recyclebedrijven). Verzekeraars zijn afgelopen jaren geconfronteerd met miljoenenschades onder meer als gevolg van stalbranden en zij hebben geen acceptatieplicht. Ondernemers in deze sectoren moeten hoge premies opbrengen, kunnen hun activiteiten naar het buitenland verplaatsen of ze kunnen (deels) onverzekerd verdergaan.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat sommige beroepsgroepen lastig verzekerbaar zijn. In een gezonde markt moet er voldoende concurrentie zijn. Daarom is het Verbond van Verzekeraars ook in gesprek met de agrarische sector.

Ook constateert NVGA dat solidariteit ooit het fundament van de verzekeringssector was. Alles draait in die wereld om rendement. De politiek moet dit probleem oppakken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer