Een+op+de+drie+in+het+rood
Nieuws
©

Een op de drie in het rood

Gemiddeld is de lopende rekening van varkensbedrijven in het tweede kwartaal van 2018 met 21.000 euro teruggelopen ten opzichte van het eerste kwartaal. Het zijn met name zeugenbedrijven die hun banksaldo harder zien teruglopen, blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van Agrimatie.

Eind maart stond nog 37.000 euro op de rekening-courant van een gemiddeld varkensbedrijf. Eind juni is dat teruggelopen naar 16.000 euro. Gestegen kosten en lagere opbrengsten veroorzaken het teruglopende saldo op de bankrekening. De voerprijzen lagen in het tweede kwartaal van 2018 circa 4 procent hoger dan gemiddeld in 2017 en het eerste kwartaal van dit jaar. Maar ook de mestafzetkosten zijn gestegen.
Daarbij komen de lagere opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen. Deze prijzen zijn 8 tot 10 procent lager dan in 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2018. Wel hebben varkensbedrijven in het tweede kwartaal iets meer kunnen aflossen dan in het kwartaal ervoor. Bovendien is er minder geïnvesteerd en meer gespaard en naar privé overgeboekt.

In het rood


In het tweede kwartaal zijn 8 procent meer varkensbedrijven in het rood beland. Een op de drie bedrijven kampt met een negatief saldo op de rekening-courant. Een laag saldo betekent volgens agrimatie niet automatisch dat het bedrijf betalingsproblemen heeft.  Er kan bijvoorbeeld geld naar een spaarrekening zijn geboekt of er zijn leningen afbetaald. Daarentegen groeide de groep bedrijven met meer dan 25.000 euro op de lopende rekening licht. De spreiding in banksaldo is dus toegenomen tussen varkensbedrijven.

Tweede helft 2018


Agrimatie verwacht dat de opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen onder druk blijven in het tweede deel van 2018. Er is een ruim aanbod aan vleesvarkens in de EU. Ook de toenemende handelsbelemmeringen tussen de VS en China zullen naar verwachting niet direct leiden tot hogere varkensvleesprijzen binnen de EU en Nederland. Daarnaast stijgt de eigen varkensvleesproductie in China en Rusland.
Lees meer op Agrimatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer