Varkensvleesexport+naar+Japan+krijgt+impuls
Nieuws
©

Varkensvleesexport naar Japan krijgt impuls

Het deze week overeengekomen handelsverdrag tussen de EU en Japan geeft een belangrijke aanvullende steun aan de export van Nederlands varkensvlees naar dat Aziatische land.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) geeft aan zeer tevreden te zijn met de uitkomst van de onderhandelingen tussen de EU en Japan. Deze onderhandelingen om belemmeringen bij de wederzijdse handel weg te nemen, zijn in 2012 in gang gezet. Het afbouwen van de handelsbarrières zal gunstig uitpakken voor de Nederlandse vleessector. Nederland en andere Europese lidstaten exporteren al sinds vele jaren varkensvlees naar Japan. Daardoor is Japan uitgegroeid tot de tweede grootste exportmarkt voor Europees varkensvlees na China. In 2016 importeerde Japan rond de 356.000 ton Europees varkensvlees. Volgens COV is in dat jaar vanuit Nederland meer dan 30.000 ton naar Japan verhandeld met een waarde van meer dan 130 miljoen euro.
In de eerste 5 maanden van 2018 werd 566.330 ton varkensvlees naar China geexporteerd en 183.572 ton naar Japan (+4,3 procent).

Betere concurrentiepositie


In het nieuwe handelsakkoord zal de nog toegepaste minimuminvoerprijs bij import door Japan vanuit de EU een minder dominante rol gaan spelen. Exporteurs vanuit de EU komen daardoor in een betere concurrentiepositie dan andere aanbieders van varkensvlees op de Japanse markt. Bovendien worden de invoerheffingen voor verwerkt varkensvlees opgeheven. Dit biedt volgens de COV belangrijke mogelijkheden voor de export van varkensvleesproducten, omdat die hoge heffingen op verwerkt vlees de export ervan naar Japan ontmoedigde. De betere exportmogelijkheden naar Japan is belangrijk om een goede marktprijs voor de Nederlandse varkenshouders te realiseren.

Handelsakkoord werkt


In 2013 werd de handelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea ingevoerd. Sindsdien is de uitvoer van de EU naar Zuid-Korea met 55 procent toegenomen en hebben Europese bedrijven 2,8 miljard euro bespaard aan geschrapte en verdisconteerde douanerechten. Ook de varkenshouderij in de EU heeft daarvan geprofiteerd. In 2013 werd zo’n 100.000 ton varkensvlees uit de EU geëxporteerd naar Zuid- Korea. In 2014 verdubbelde die varkensvleesexport ruimschoots. Anno 2016 zet de EU bijna 2,5 keer zoveel tonnen af in die Aziatische republiek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer