Grote+exporteurs+voeren+concurrentie+op
Nieuws
©

Grote exporteurs voeren concurrentie op

In 2017 is er op wereldniveau 8,3 miljoen ton varkensvlees uitgevoerd, meldt Rabobank  in de nieuwe World Pork Map. Ten opzichte van de exportstroom in 2010 is de wereldhandel in varkensvlees toegenomen met ruim 37 procent. Deze trend zet zich de komende jaren door. En Rusland meldt zich waarschijnlijk als belangrijke exporteur.

Bij de cijfers over het op de wereldmarkt afzetten van varkensvlees zijn bijproducten en de handel binnen de EU niet inbegrepen. Dat volume van 8,3 miljoen ton komt overeen met slechts 7,5 procent van de totale mondiale productie van varkensvlees. Vanuit de EU werd in 2017 zo’n 2,9 miljoen ton varkensvlees en -bijproducten geëxporteerd. Driekwart daarvan gaat naar Aziatische afzetmarkten. Denemarken was van oudsher de belangrijkste Europese exporteur, maar in de afgelopen jaren hebben Duitsland en Spanje die leidende positie overgenomen. Nederland komt op de vierde plaats van de Europese exporteurs: in 2017 goed voor in totaal 1,36 miljoen ton vlees en bijproducten afgezet binnen en buiten de EU. Bijna een derde deel van dat exportvolume kreeg een bestemming buiten de EU.

De wereldhandel in varkensvlees vertegenwoordigt een waarde van ruim 18 miljard euro. De vier grootste varkensvleesexporteurs zijn de EU28, de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Samen zijn zij goed voor 91 procent van de exportvolumes. Het overgrote deel van die exportvolumes betreft bevroren vervoerd varkensvlees.

Visie op export


De vraag in de wereld naar varkensvlees zal volgens de inschatting van Rabobank verder toenemen. Lineair doortrekken van de trend tussen 2010 en 2020 betekent dat in 2020 meer dan 9 miljoen ton over de wereld wordt vervoerd. Dat is een stijging van 5 tot 10 procent ten opzichte van 2017. Met name de Verenigde Staten zullen een belangrijke rol spelen bij de invulling van deze stijgende wereldvraag naar varkensvlees. Ook Rusland kan zich de komende jaren in de topexportlanden van varkensvlees gaan mengen. In 2017 was de zelfvoorzieningsgraad 94 procent, maar dat gaat de komende jaren toenemen tot meer dan zelfvoorzienend.

De EU-export vertoont de komende jaren een licht stijgende productietrend. Door de stabiele tot dalende vraag binnen de EU zullen er meer volumes varkensvlees en bijproducten beschikbaar komen voor de export. Om de vierkantsverwaarding van een karkas succesvol te vergroten, is en blijft de juiste balans tussen de afzet van producten lokaal, nationaal en wereldwijd belangrijk, aldus Rabobank.

Lees meer op bij Rabobank.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer