Keurig+voldoen+aan+regels+veetransport
Nieuws
©

Keurig voldoen aan regels veetransport

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan extra te controleren op regels bij het transport van vee bij hoge temperaturen. Bij de controles die de inspecteurs van de NVWA tot nu toe hebben uitgevoerd blijken bedrijven zich goed aan de regels te houden van het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen.

Inspecteurs voeren op deze dagen met extreme temperaturen extra controles uit om te kijken of transportbedrijven zich houden aan de regels voor veevervoer. Het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen treedt in werking bij temperaturen boven de 27 graden Celsius gemeten in de Bilt. De daarbij behorende protocollen zijn door de sectorpartijen opgesteld. Bij hoge temperaturen mogen er minder dieren per wagen vervoerd worden en moet er extra aandacht worden besteed aan voldoende ventilatie. Bij de aanvoer van varkens op slachterijen wordt gecontroleerd of voldaan is aan de welzijnsnormen voor vervoer.

Dierenartsen van de NVWA kunnen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht met dieren kan worden gereden.

35 graden: geen veevervoer


Zodra de temperatuur boven de 35 graden uitkomt, is het niet meer toegestaan dieren te vervoeren. Deze regel geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in de Bilt. Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer