Slachtgewicht+daalt+gestaag
Nieuws
©

Slachtgewicht daalt gestaag

Tot en met week 24 van dit jaar ligt het gemiddelde slachtgewicht op 97,35 kilo. Vorig jaar was dat over dezelfde periode 96,13 kilo, blijkt uit cijfers van RVO.

Het verschil in het gemiddelde slachtgewicht van vleesvarkens is dit jaar groot. Begin dit jaar bereikte het gemiddelde gewicht van in Nederland geslachte vleesvarkens recordhoogtes. In week 2 piekte het gemiddelde slachtgewicht met 98,3 kilo en bleef het wekenlang op dat niveau. Sinds begin maart zijn de slachtgewichten gestaag aan het dalen tot onder de 96 kilo.
Aanjager voor het dalende slachtgewicht is het ruime aanbod van biggen. Hierdoor zijn de biggenprijzen gezakt en zijn het met name zeugenhouders met vleesvarkens die meer van eigen biggen slachtrijp willen maken. Dat heeft tot gevolg dat ze hun dieren nu enkele kilo’s lichter naar de slachterij sturen dan in het voorjaar.

Levende export daalt


Opvallend is ook dat het aantal geslachte vleesvarkens in Nederland op hoog niveau blijft en zelfs licht stijgt. In de eerste 24 weken zijn er 7,25 miljoen dieren geslacht. Vorig jaar waren er dat ruim 400.000 minder in dezelfde tijdspanne.
De levende export van vleesvarkens is dit jaar duidelijk minder interessant. Met name de afzet naar Duitse slachterijen is flink afgenomen, blijkt uit cijfers van RVO. Gingen in de eerste 21 weken van dit jaar 0,854 miljoen vleesvarkens naar Duitsland, vorig jaar waren er dat in dat tijdvak 1,126 miljoen en in 2016 bijna 1,3 miljoen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer