Opgenomen+op+lijst+krapteberoepen
Nieuws
©

Opgenomen op lijst krapteberoepen

Alle graadmeters duiden op een krapper wordende arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het rapport van UWV ‘Moeilijk vervulbare vacatures; Landelijk overzicht van beroepen.’ de varkenssector wordt ook expliciet genoemd in de lijst met krapteberoepen.

De krapte op de arbeidsmarkt is over de volle breedte nog niet zo groot als tien jaar geleden, maar neemt wel snel toe. Eén op de vijf werkgevers ervaart nu al productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches heeft zelfs meer dan één op de drie werkgevers te maken met een personeelstekort.

Medewerkers varkenshouderij


Aan middelbaar opgeleide krachten voor het verrichten van werkzaakheden in de varkenshouderij is ook een gebrek. Werken in hypermoderne varkensstallen vraagt volgens het UWV-rapport om steeds meer specifieke kennis. Ook in de varkenshouderij is het lastig gekwalificeerd personeel te vinden. Nu de inkomsten na de crisis aantrekken, schakelen varkenshouders weer vaker personeel van buiten in.

Maar ook kampt de sector volgens UWV met een negatief imago. Mede daardoor kiezen relatief weinig jongeren voor een dergelijke vakopleiding. Het aantal afgestudeerden in de varkenshouderij is dan ook bij lange na niet voldoende om aan de huidige vraag naar personeel te voldoen. Overigens staat een deel van de vacatures in de varkenssector ook open voor mensen zonder diploma. Die worden dan vaak in de gelegenheid gesteld om het vak in de praktijk te leren.

De lijst van krapteberoepen vermeld ook nog diverse andere agrarische beroepen. Tractorchauffeurs/loonwerkers/landbouwmachinisten, hoveniers/boomverzorgers en
vakbekwame medewerkers boomkwekerij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer