Vleesvarkensbedrijven+in+de+picture
Nieuws
©

Vleesvarkensbedrijven in de picture

Open dagen in de varkenshouderij worden niet meer zo frequent georganiseerd. De stagnerende ontwikkeling van de sector is daar debet aan. Toch zijn er deze maand nog twee ondernemers die de staldeuren openzetten van hun nieuwbouw voor vleesvarkens. Ook hun toeleveranciers laten zich graag zien.

Vrijdag 11 mei biedt Eric Jansens op locatie Hondseind 17 in Alphen mensen de gelegenheid een blik te werpen in zijn stal voor 2.688 vleesvarkens. Dat kan tussen 13.30 en 17.00 uur. Bezoekers worden verzocht zich te houden aan hygiënemaatregelen.

De nieuwbouw bij Jansens voldoet aan de eisen van de maatlat duurzame veehouderij (MDV). Zo heeft hij een extra ruime lichtstraat met melkwitte beglazing gerealiseerd over de gehele stallengte (3 procent). Volgens MDV 2017 volstaat 2 procent van het stalvloeroppervlak voor het binnenlaten van daglicht. Hij gaat werken met een computergestuurde droogvoerinstallatie met groepsfeeders. De stallucht wordt gezuiverd met een biologische luchtwasser en er is extra aandacht geschonken aan het gebruik van brandveilige materialen. Opvallend is ook dat Jansens financiële ondersteuning heeft ontvangen van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Baarle-Nassau.

Nieuwbouw in Heeten


Twee weken later (vrijdag 25 mei) staat een open dag bij de familie Hollegien op de agenda. Tussen 13.00 en 17.00 uur is daar de duurzame stal met plek voor 720 vleesvarkens te bekijken. Het bedrijf is gelegen aan de Witteveensweg 11 in het Overijsselse Heeten. Bijzonder is de combinatie van ventileren via grondkanalen en deuren. De ingaande lucht is te klimatiseren via koeling (verneveling) en voorverwarming in het grondkanaal. Dit laatste gebeurt door warmte van de biologische luchtwasser te benutten via een warmtewisselaar en warmtepomp.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer