80+procent+antibioticareductie+bij+KDV%2Dvarkenshouders
Nieuws
©

80 procent antibioticareductie bij KDV-varkenshouders

Varkenshouders die deelnemen aan de Keten Duurzaam Varkensvlees hebben hun antibioticagebruik al fors teruggebracht. In 2017 lag het gebruik ruim tachtig procent lager dan het landelijk gemiddelde van 2012. Mede daarom lukt het KDV om varkensvlees te leveren met een garantie op een antibioticavrij leven.

De goede resultaten op het onderdeel antibioticagebruik blijken uit het jaarverslag van KDV. De stichting had op het onderdeel antibioticagebruik voor 2017 duidelijke doelen gesteld. Bij vleesvarkens en zeugen was de doelstelling een dierdagdosering (DDD) van 4, gemiddeld komt het uit op 3,03.  De zeugenhouders hebben een DDD van 2,84 gerealiseerd. De doelstelling bij gespeende biggen was een DDD van 16. Dit is een DDD van 12,63 geworden.

Garantie


De varkensvleesketen is er ook in geslaagd om varkensvlees te leveren met een Antibioticavrij Leven Garantie. De varkens uit deze keten hebben dus vanaf de geboorte tot aan het slachten geen enkele antibiotica gehad. Die garantie kan KDV geven door gebruik te maken van RFID-oormerken. Daarmee zijn individuele dieren te volgen en is daarmee ook de garantie te geven dat de dieren hun hele leven geen antibiotica hebben gehad. Daarnaast besteedt de keten hiertoe veel aandacht aan de begeleiding van de deelnemers en zijn er testmethodes ontwikkeld om effectief te controleren op antibioticagebruik.

Export


De garantie op een antibioticavrij leven heeft de varkensvleesketen al een voordeel op de exportmarkt opgeleverd. De Italiaanse vleeswarenfabrikant Fratelli RIVA neemt exclusief vlees af van KDV voor de productie van gedroogde hammen.

RFID-oormerken


Het aantal varkenshouders dat RFID-oormerken gebruikt, is vorig jaar gestegen naar 50 en groeit door. Eind 2017 kwamen er wekelijks 2.000 tot 2.200 vleesvarkens met een RFID-oormerk bij Westfort binnen. Dit jaar wil men groeien naar 100 deelnemers en 10.000 vleesvarkens per week.
De varkenshouders krijgen via het RFID-oormerk individueel resultaten terug en kunnen daarmee hun resultaten verder verbeteren. Voor komend jaar gaat KDV met behulp van die individuele gegevens de resultaten van verschillende eindberen vergelijken. Wat zowel voor de varkenshouders als voor de slachterij voordelen kan opleveren.

Duurzame soja


Als mijlpaal noemt KDV verder de afname van duurzame soja uit Mozambique. De 2.000 Afrikaanse boeren telen als eerste soja met een zogeheten RTRS-certificaat. Dat betekent dat er wordt voldaan aan eisen op het gebied van de rechten voor werknemers, waterverbruik bodemvruchtbaarheid, gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke.

Diverse projecten


Komend jaar gaat KDV verder met diverse projecten. Bijvoorbeeld met het onderzoek naar het effect van dagontmesting op de ammoniak- en geuruitstoot, de effecten van het betere stalklimaat op het behouden van de krulstaart van de varkens en een gerichtere consumentencommunicatie.

Bekijk hier het volledige jaarverslag.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer