Recept+voor+de+toekomst
Blog
©

Recept voor de toekomst

Ik vind het voorjaar de mooiste tijd van het jaar. De natuur barst uit zijn voegen en alles wordt weer lekker groen. Nieuw leven, nieuwe ideeën. Ook de BBQ wordt weer wat vaker aangestoken. Zo af en toe probeer ik weer eens iets nieuws. Laatst heb ik op een zondagmiddag een met pittige gembersaus gemarineerde filet van 1,5 kg op de BBQ langzaam bij lage temperatuur laten garen. Temperatuurmeter erin en wachten tot de kerntemperatuur een graadje of zestig is.

Het was denk ik iets te mooi weer, want ik viel in slaap. Toen ik wakker werd was de kerntemperatuur opgelopen naar 66 graden. Kerntemperatuur te hoog dus vlees te droog! Het was toch nog best lekker, maar niet top. Wat over was heb ik in stukken in de diepvries gedaan.

Een paar dagen later kreeg ik onverwachts bezoek. Even snel een stukje van de filet in de magnetron ontdooien. In de haast liet ik het iets te lang in de magnetron, dus het was al een beetje warm. Dan maar dun snijden en vervolgens nog eens korte tijd in de magnetron. Voilà het bleek opeens een perfecte borrelhap te zijn. Een nieuw recept was geboren.

In de Nederlandse varkenshouderij zien we ook nieuwe recepten ontstaan in de vorm van concepten en merken. Zo ben ik blij verrast door de Tomahawk van Vion. Een mooi initiatief.

Je kunt ook naar de varkenshouderij zelf kijken als een recept. Zaken als bijvoorbeeld voeding, management, genetica, welzijn en gezondheid zijn dan de ingrediënten. Het resultaat moet natuurlijk een mooi en lekker product zijn. Maar het recept moet ook rendabel zijn voor de varkenshouder.

Als je op deze manier naar de varkenshouderij kijkt dan zie je ook dat de waarde van de ingrediënten veranderd. De eisen die aan welzijn en gezondheid gesteld worden, veranderen in de tijd. Dus ook ons recept verandert. Best leuk eigenlijk. Iedereen wil wel eens wat anders. De uitdaging blijft om het zo aan te passen dat varkens houden rendabel blijft. De vraag die bij me opkomt is: Moeten we het recept een beetje aanpassen of moet het hele recept over de kop?

Hoe ziet de varkenshouderij die aan de hand van dat nieuwe recept gemaakt wordt eruit? Op de Coöperatie Topigs jaarbijeenkomst staan we uitvoerig stil bij het recept van een sterke varkenshouderij. Zoals u gewend bent hebben we weer drie interessante gasten:


 • Elzo Kannekens, plaatsvervangend CVO van LNV

 • Bert van den Berg, programma manager Veehouderij van de Dierenbescherming

 • Mark Schippers, directeur van MS Schippers


Ze zullen vanuit hun eigen perspectief kijken naar de goede mix van gezondheid, welzijn en economie. Ik nodig u uit om te komen proeven op maandagavond 28 mei in Burgers’ Zoo in Arnhem.
Aanmelden kan hier.

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer