Wroetend+varken+kan+energie+leveren
Nieuws
©

Wroetend varken kan energie leveren

Door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens kan het varken energie opwekken. En de beloning voor het varken kan dan ook nog een bijdrage leveren aan minder voedselverspilling. Met dit idee won  Fleur Bartels, projectleider Veehouderij bij LTO Noord, de Zilveren big, de prijs voor Het beste idee in varkensland.

Het natuurlijk gedrag dat varkens het meeste vertonen is snuffelen, zoeken en wroeten naar voedsel. Daar kun je in de ogen van Fleur Bartels positief gebruik van gaan maken en zodoende het welzijn van de varkens verbeteren. “Varkens zijn intelligente dieren, dus je kunt proberen om dit natuurlijke gedrag te benutten. Mijn idee is om het wroetgedrag te gebruiken om er energie mee op te wekken. Je laat het varken aan een apparaat wroeten en de wrijvingsenergie die het varken daarmee produceert moet je dan opvangen. Zoals je met een dynamo van een fiets ook elektriciteit kunt maken."

Beloning
Een varken zal niet uit zichzelf zomaar telkens opnieuw op een of ander apparaat gaan wroeten, maar wel als dat een beloning oplevert. “Dus als het varken na bijvoorbeeld tien rondjes draaien een beloning krijgt, zal het gaan werken”, verwacht Bartels. “Die beloning zal dan niet zomaar gewoon voer zijn. Mijn idee is om hiervoor resten van de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken. Van de resten die anders worden weggegooid maak je dan een brokje en dat geef je als beloning. Dan draagt het varken ook nog bij aan het verminderen van voedselverspilling.”

Hulp bij ontwikkeling
Het apparaat dat Bartels voor ogen heeft, is er nog niet. Het moet nog ontwikkeld worden. “Ik ben geen techneut, dus daar heb ik hulp bij nodig. Het een apparaat worden dat bij alle diergroepen toepasbaar is, bij biggen, vleesvarkens en zeugen. ”
Die hulp bij de verdere ontwikkeling biedt de organisatie van ‘Het beste idee van Nederland’ dat zijn Vkon (Veterinair kenniscentrum Oost Nederland), Coöperatie Varkensartsen en de Provincie Overijssel. Naast prijswinnaar Bartels krijgen ook de vier andere deelnemers die een pitch hielden over hun idee ondersteuning vanuit de organisatie.

Meer ideeën
Wikke Kuller van de Faculteit Diergeneeskunde wil een Overleg Coëfficiënt ontwikkelen. Daarmee moet het mogelijk worden om het proces van overleggen en pleegzeugen te optimaliseren, zodat er het minste risico is op infectie-overdracht en er zo min mogelijk achterblijvers komen.
Sidney Richards van AgOS wil een combinatie van blockchain technologie en nieuwe financieringsstructuren gebruiken om alle informatiestromen binnen de hele keten te integreren, zodat het productieproces transparant en betrouwbaar wordt. De leverancier van de data (de boer) moet daarbij dan wel profijt halen.
Pieter Bos van PJ Bos mengvoeders wil het lossen en opslaan van mengvoer aanpakken. In plaats van de huidige methode van silo’s volblazen die veel tijd en energie kost wil hij naar het kiepen van voer. Dat betekent dan ook direct een andere (ondergrondse) opslag waardoor de silo als landschapsontsierend element verdwijnt.
Rainier van Gelderen van Innexol ziet mogelijkheden om de goede adviezen die veehouders krijgen van meerdere adviseurs ook werkelijk in gebruik te nemen. Dat kan met Farm support model. Die zet de adviezen om naar een protocol en helpt de veehouder ook bij het implementeren van dit protocol in de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer