Brandveiligheid+opkrikken+met+techniek
Nieuws
©

Brandveiligheid opkrikken met techniek

Door te voldoen aan het bouwbesluit is de brandveiligheid in een varkensstal nog lang niet in orde. Dick Arentsen, expert op het gebied van brand, vindt dat er meer moet gebeuren. Zoals een mistsysteem dat al heel snel in werking treedt. Een betere bluswatervoorziening en een echte keuring van de brandveiligheid zijn nodig.

Tijdens het symposium over erfveiligheid op de LIV, georganiseerd door Bulle Koster, kon je niet om het gloedvolle betoog van Dick Arentsen heen. Hij is expert op het gebied van branden en lid van het gerenommeerde International Fire Engineers: een internationaal instituut dat zich bezig houdt met het voorkomen van brand en de beperking van schade. Hier kan iedereen terecht voor advies.

Compartimenten


De voorschriften van het Bouwbesluit voor stallen op het onderdeel brand gaan Arentsen lang niet ver genoeg. Wat hem betreft mogen er geen grote compartimenten worden gebouwd. “Dan is een brand niet in de hand te houden en dat gaat ten koste van de dieren. Daarbij weet ik uit ervaring dat meerdere stallen bouwen vaak helemaal niet duurder is. De regelgeving moet dan wel een groter bouwblok toestaan.”

De keuze van materialen in de stal moet volgens Dick Arentsen ook veel beter. “Lang niet alle isolatiematerialen voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Misschien wel op papier maar bij de testen van de brandwerendheid wordt soms te vroeg gestopt. Daardoor lijkt alsof het materiaal bestand is tegen de brand, maar is dat in werkelijkheid niet het geval.”

Onbrandbare materialen


Bij de gehele inrichting van de stal moet meer aandacht zijn voor de materiaalkeuze. Voor vloeren en wanden moet voor echt onbrandbare materialen worden gekozen, vindt de deskundige. “En we moeten nadenken over vluchtmogelijkheden, zoals de valwand die Bulle Koster heeft uitgevonden. Of een ander systeem waardoor dieren een kans krijgen.”

Watermistsysteem


“Een optie is een watermistsysteem, zoals dat ook in de stal bij Kees van der Meijden zit”, vindt Dick Arendsen. “Het systeem moet al bij een geringe temperatuurverhoging van 5 graden gaan werken. Met de watermist slaan dan ook de giftige dampen neer die bij een brand vrijkomen. Een gewone sprinklerinstallatie gaat niet werken, die treedt pas in werking als de temperatuur veel te hoog is opgelopen en er veel dampen zijn vrijgekomen. Dan ben je veel te laat. Ook kleppen in centrale luchtkanalen sluiten bij brand te laat."

Elektrische installatie


De elektrische installatie is vaak de oorzaak van brand. Die moet volgens Arentsen dan ook op de eerste plaats goed worden aangelegd. “Dat betekent alle kabels in kabelgoten, zodat ongedierte er niet bij kan. Verlichting moet op een onbrandbare ondergrond en IP 67 zijn, dat is ammoniakbestendig. IP65 voldoet niet. Daarnaast is een geregelde keuring van de installatie noodzakelijk. Met een warmtedetector kun je zien of er risicoplekken zijn.”

Bluswater voorradig


Daarnaast is er aandacht nodig voor het bluswater. Dat moet in ruime mate beschikbaar zijn bij het bedrijf. Arentsen: “Als je binnen een kwartier met twee keer 500 liter water per minuut de brand te lijf gaat, ben je bijna altijd op tijd.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer