Bigoverleving+speelt+ook+in+de+VS
Nieuws
©

Bigoverleving speelt ook in de VS

Zeugenhouders in de VS moeten volgens dierenartsen werk maken van het verhogen van het overlevingspercentage van biggen. De ruimte om dat te verbeteren is er. In 12 jaar tijd is de overleving van het totaal aantal geboren biggen met 0,4 procent gedaald naar 78,8 procent.

Veel varkenshouders hebben volgens de Amerikaanse varkensarts Larry Coleman moeite met het voorkomen van doodgeboorten en het terugdringen van de uitval voor spenen. Dat is niet te zien aan het aantal gespeende biggen. Dat is al jarenlang stijgende. Amerikaanse zeugenhouders spenen tegenwoordig gemiddeld 10,96 biggen per worp. Twaalf jaar geleden was dat nog 9,17 biggen, blijkt uit een grote database van Swine Management Services.

De toename van het aantal gespeende biggen per worp is toe te schrijven aan het gestegen totaal aantal geboren biggen per worp. Deze vooruitgang is toe te schrijven aan onder meer verbeterde genetica, verbeterde voeding en verbeterd management.  Toch wijzen cijfers van de SMS-database uit dat de overleving van biggen bij het spenen nu uitkomt op 78,8 procent. Twaalf jaar geleden was dat 79,2 procent. “Waarom verliezen we bijna een kwart van alle geboren biggen”, vraagt Larry ??Coleman zich af. Dat moet volgens hem beter kunnen. “Met name dierverzorgers in kraamafdelingen moeten van binnenuit gemotiveerd zijn om het overlevingscijfer te willen verbeteren. Met zorg en aandacht moet een gevoel van urgentie ontstaan om een ??overlevingspercentage van 90 procent te willen bereiken.”

Tips van Coleman:
1- Grijp bij het afbiggen op de juiste momenten in op de juiste hygiënische manier.
2- Zorg dat biggen na de geboorte zo snel mogelijk droog en warm zijn.
3- Zorg dat elke big biest krijgt.
4- Iedere medewerker en ook de varkenshouder zelf moet beseffen hoe belangrijk de menselijke factor is bij het verbeteren van de bigoverleving.
Deze zaken zijn te vinden op www.nationalhogfarmer.com.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer