Verzekering+schade+PRRS+en+PED+in+VS
Nieuws
©

Verzekering schade PRRS en PED in VS

Ondanks alle maatregelen blijven er kansen op uitbraken van PRRS en PED. Amerikaanse varkenshouders kunnen nu een verzekering afsluiten tegen de schade door bijvoorbeeld de uitval  van biggen ten gevolge van PRRS of PED. De vraag vanuit de varkenshouders zelf is de reden om deze verzekeringspolis op te zetten.

In Amerika worden doorgaans strikte bioscuritymaatregelen getroffen om schade door PRRS en PED aan te pakken. Geregeld worden deze ziekten ook aangepakt in een hele regio. Vaccineren tegen PRRS is gebruikelijk, voor PED is nog geen vaccin.

Gevolgschade


Ondanks de strikte aanpak blijven er risico's op uitbraak van PRRS en PED, met een kans op een hoge gevolgschade door uitval van biggen of vruchtbaarheidsproblemen. De Amerikaanse zeugenhouders gaan bij een PRRS-uitbraak bijvoorbeeld uit van bedragen van 100 tot 300 dollar per zeug. Vanwege deze risico’s kwamen de varkenshouders met de vraag voor een verzekering tegen deze gevolgschade. Een Amerikaanse verzekeraar (James Allen Insurance) is in deze markt gestapt.

Verzekering


Het is de eerste verzekering tegen een gevolgschade van een varkensziekte (alleen bij pluimvee is er in Amerika een vergelijkbare verzekering tegen vogelgriep). De varkenshouder geeft zelf aan welk schadebedrag per zeug hij wil verzekeren. Iedere varkenshouder kan zich inschrijven voor de verzekering. Wel kijkt de verzekeraar naar het management op het bedrijf. Hoe is de biosecurity, wat is de gezondheidsstatus, het vaccinatieprogramma en hoe vaak wordt op varkensziekten onderzocht.

Bewijs


Is er een uitbraak bij een varkenshouder met de verzekering, dan stuurt hij als bewijs de uitslag van het bloedonderzoek op. Vervolgens wordt er gekeken naar het productieverlies en de prijs waarvoor de zeugenhouder normaal gesproken zijn biggen verkoopt. Op basis daarvan keert de verzekeraar uit tot het verzekerde bedrag is bereikt.

Vrij zijn aantonen


Zo'n verzekering klinkt mooi. Wel vraagt Nico Wertenbroek, dierenarts bij Boehringer Ingelheim, zich af wat de voorwaarden zijn. "Ik kan me voorstellen dat je eerst  moeten aantonen dat je al langere tijd vrij bent van de ziektes. Verder zal de varkenshouder bepalen of er behoefte is aan dit product. Ik ben wel benieuwd of Nederlandse verzekeraars hier iets in zien."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer