Inspecteren+op+gezond+en+veilig+werken
Nieuws
©

Inspecteren op gezond en veilig werken

Veiliger en gezonder werken in de varkenshouderij is het doel van de aangekondigde inspecties van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Per april gaan inspecteurs van SZW de baan op om varkensbedrijven te checken op arbeidsomstandigheden, meldt LTO Noord.

De Arbowet geldt voor zowel bedrijven met als zonder personeel. Varkenshouders zullen dus ongeacht hun bedrijfsomvang maatregelen moeten nemen om onveilige situaties op de werkvloer te voorkomen of te verbeteren. Dat alles met het oog op veiligheid en gezondheid van zichzelf en meewerkende gezinsleden, inhuurkrachten en vervoerders die op het erf komen.

Voorlichting


De inspecteurs van SZW zullen onder meer letten op stalklimaat: stof, endotoxinen, ammoniak, (gezondheidsrisico’s), elektrische installaties in verband met brandgevaar, inrichting van de werkplek, periodieke keuringen en de inrichting van het erf. De inspecteurs geven ook voorlichting en bespreken met de varkenshouder of hij de risico’s duidelijk in beeld heeft. Het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) geeft daarin veel inzicht.

Bemerken inspecteurs onvolkomenheden dan kunnen zij waarschuwen, eisen stellen of sancties opleggen, zoals voor een bepaalde datum de geconstateerde tekortkomingen oplossen. In situaties waar acuut gevaar dreigt, kan de Inspectie het werk zelfs stil leggen.

Magazine

De Inspectie SZW verspreidt volgens LTO Noord vanaf medio maart een online magazine over gezond en veilig werken in de varkenshouderij. Dit magazine bevat  interviews met Stigas, Inspectie SZW, een varkenshouder en Long Alliantie Nederland. Zeer waarschijnlijk valt bij varkenshouders een gedrukte versie van het magazine op de deurmat.

Varkenshouders kunnen zich voorbereiden op de inspecties door de website van Stigas (www.stigas.nl) te raadplegen en kunnen aan de slag met de nieuwe RIE.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer