Spek+op+de+ribben
Blog
©

Spek op de ribben

Dit is mijn eerste blog voor Varkens.nl en dus is het logisch om mezelf even voor te stellen. De blogtitel heeft trouwens niet direct met mezelf te maken. In deze koudere tijd van het jaar is wat spek overigens niet zo slecht.

Wie is Rick Königkrämer? 39 jaren jong, getrouwd en trotse vader van een dochter en zoon. Geboren op een gemengd agrarisch bedrijf. Voor mij was het van jongs af aan duidelijk dat ik verder wilde in die mooie sector. Daarom heb ik de opleiding Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit gedaan. Bijna 9 jaar werkte ik bij Provimi-Cargill en verdiepte ik me in de voeding van varkens. Sinds 3 jaar ben ik MT-lid en hoofd verkoop varkens bij het familiebedrijf Fransen Gerrits.

Dagelijks ben ik bezig met (verkoop van) varkensvoeders, die een goed rendement moeten geven voor de varkenshouder. Een interessante discussie daarbij is de hoeveelheid spek op het varken. Dit geldt zowel voor de zeugen als voor de vleesvarkens. De genetica wordt steeds magerder (lees: krijgen een steeds minder dikke speklaag), terwijl de exportmarkten vaak weer meer spek willen op de varkens.

En er zijn meer vragen te stellen over spek: waarom eten sommige regio’s in de wereld bewust vlees met meer spek? Wat doet spek met de smaak? Wat heeft spek voor invloed op de weerstand? Wat is efficiënter richting voerconversie? Wat kan er zoal in spek worden opgeslagen? Naast de genetica is met voer het nodige te sturen op de spekdikte.

Spek is overigens sinds de oudheid een smakelijk thema: ook toen al mocht je de kat niet op het spek binden. Om bij een discussie niet voor spek en bonen te zitten, zal ik volgende keer dieper ingaan op spek op de ribben.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer