Pakje boter

Terwijl ik laatst met een huurbus vol Scandinavisch kantoormeubilair op weg was van Eindhoven naar m’n nieuwe kantoor in Helmond, viel ik midden in een live uitzending op BNR Nieuwsradio over de fraude in de melkveehouderij. Een heel blik experts was opengetrokken om vragen te beantwoorden van luisteraars en van presentator Jörgen Raymann.

Ik betrapte mezelf er op dat het me stoorde hoe ‘mild’ de toon van het debat eigenlijk was. Eigenlijk was er best veel begrip en in elk geval nuance. Ik voelde toch iets van irritatie opkomen: ze komen hier toch wel makkelijk weg, die melkveehouders. Dat zou heel anders zijn als het de varkenshouderij betrof!

Zeg eens eerlijk, dacht u bij het nieuws over de fosfaatfraude ook niet heel even: EINDELIJK ZIJN HET EEN KEER DIE KOEIENBOEREN? Lachte u ook niet een klein beetje in uw vuistje? En vond u ook niet dat er onterecht veel ‘gehuild’ werd in media? Ja, toch? En ik snap het nog ook. De verleiding is groot om dat ook publiekelijk te uiten. Of erger nog: deze zaak aan te grijpen om goed te praten wat er in de varkenshouderij mis gaat.

Voor de korte termijn misschien een opluchting, maar voor de lange termijn toch niet zo’n goed idee. Je kunt elkaar publiekelijk bevechten, maar ook gebruik maken van elkaars ‘voordelen’ om iets te bereiken op een groter thema. Bijvoorbeeld door met één mond te spreken dat er door onnozele en onbegrijpelijke regelzucht praktisch niet meer te werken valt als veehouder. De fosfaatfraude is hier maar één voorbeeld van. En door de omvang en aaibaarheid van de melkveehouderij komt zo’n onderwerp veel makkelijker op de publieke agenda.

Gebruik van maken door zaken breder te trekken, zou ik dus zeggen. En dat is eigenlijk ook waarom ik Team Agro NL een goed initiatief vind. Je kunt er vanalles van en tegen vinden, maar het gaat er om dat er iets gebéurt. Iedereen 50 euro in de pot, zodat er voldoende geld is om professionals in te huren die écht een deuk in een pakje boter kunnen slaan als het op pr aankomt. Voor thema’s waar we allemaal iets aan hebben.

Klein bedrag per individu erin, groot effect collectief retour. Niks op tegen lijkt me.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer