Vertrouwen+in+veranderingen
Blog
©

Vertrouwen in veranderingen

Vertrouwen in veranderingen 2018: een jaar met nieuwe sectorale uitdagingen. Zowel voor alle leden en bestuurders van de POV, als persoonlijk. Er is onderkenning over de kansen die de POV pakt en krijgt, ook door de minister. Zo beluisterde ik dat in haar betoog op 18 december 2017, tijdens haar bezoek aan de POV. Waarde, inbreng en positie geeft vertrouwen, maar ook verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid naar elkaar, naar ledenbelang en naar maatschappelijke thema’s als welzijn, milieu en inkomenszekerheid.

Veranderingen die ook tot bezinning en vraagstelling leiden. Binnen onze maatschap worden momenteel  keuzes gemaakt met gevolgen. Na 20 jaar bestemmingsplanperikelen hebben we de zekerheid dat het bedrijf op slot zit. De passie voor varkens brengt mij een nieuwe uitdaging in het helpen van Chinese collega’s. Een andere wereld, waar men belangstellend is en opkijkt naar de Nederlandse varkenssector en onze positie als voedselproducerend land. Mensen die driemaal daags warm eten en waar varkensvlees een hoofdingrediënt vormt.

In een proces, als dat van de POV-vorming, zijn er vele geluiden met andere invalshoeken en inzichten. Via de regio’s hebben leden inbreng middels de zogenaamde werkgroepen. In het landelijk bestuur, door input vanuit de regio’s, vindt beoordeling en besluitvorming plaats. Een groot goed met korte lijnen.

De POV heeft en neemt haar regierol voor de sector. Dat is tevens een signaal richting de politiek. De onderkenning van de minister is een opsteker dat we op de goede weg zijn. Deze weg is echter niet vlak en zonder hobbels. Maar als varkenshouders weten we dat er niets vanzelf gaat.

Verschillen in mening en beleving zullen er altijd zijn en blijven. Dat is wat ons maakt, maar hopelijk ook boeit en bindt. Echter, door te luisteren kunnen we begrip en respect opbrengen voor elkaars standpunten ook al lopen die uiteen. Wat ons gezamenlijk bindt is de passie voor varkens. Dat geeft vertrouwen, maar ook verwachtingen. Door de uitdagingen samen op te pakken komen we verder.

Eric Holleman
Lid Dagelijks Bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer